Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

(обновена )

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се характеризира с появата на симптоми (виж по-долу) или увредa на лигавицата на хранопровода, причинени от противоестествено връщане (рефлукс) на стомашно съдържимо в хранопровода. ГЕРБе заболяване, което може значително да влоши качеството на живот на човек.

Заболяването се предизвиква най-често от временни или постоянни промени в долния езофагеален сфинктер, чиято функция е да пропуска храната еднопосочно – от хранопровода към стомаха. В резултат на рефлукс, произведената в стомаха солна киселина попада в хранопровода и причинява възпаление, ерозии и дори язви.

герб (гастроезофагеална рефлуксна болест)
1 - хранопровод; 2 - долен езофагеален сфинктер;
3 - Рефлукс на стомашно съдържимо; 4 - стомах


Публикувано на: 27 Ное 2015 11:49 от Димитър #5109
Димитър's Avatar
Диагностициран съм с ГЕРБ.Не можех да спя от внезапен прилив на киселини в хранопровода и жестоко парене.Повече от 5 години бях на лекарства,които облекчават само симптома но не лекуват,а и увреждат много,ако се пият в големи дози и продължително.Ходих при най добрите доктори и всеки си предписва своето.Най добре ми действаше Контролок.След тези дълги мъчения обаче,най накрая един професор ми препоръча веднага да спра всичко и да започна с една лъжица чист,студено пресован гръцки зехтин(екстра върджин) и сок от половин изтискан лимон сутрин на гладно,после може малко вода,но всичко го пиеш разделно,като оставяш десетина секунди промеждутък.Заедно с това надигаш леко леглото от страна на главата,но не само висока възглавница,а самия дюшек защото така се надига и торса.Така вече 7 месец мога да ви кажа,че нямам необходимост от лекарства с един изключително ефикасен метод.Пожелавам на всеки същия резултат.