Храчки - определение, видове и причини. Кръв в храчките.

(обновена )

Храчката е секрет, който се отделя от дихателните пътища и обичайно с кашлицата достига до устната кухина, след което може да се отхрачи. Тя е съставена основно от слуз или гной, примесени със слюнка, а при редица болестни процеси може да съдържа и известно количество кръв. Отделянето на храчки се нарича експекторация, а придружаващата кашлица се нарича влажна кашлица.

В тази статия терминът храчка ще се отнася само за секретът (слуз или гной), отделен от долните дихателни пътища – трахея и бронхиално дърво. Други причини за появата на слуз (но не храчки) в гърлото са секрети от носа или околоносните синуси, причинени от възпаление на тяхната лигавица. Бактериалните инфекции на сливиците или епиглотиса могат да причинят появата на блезникаво-жълта гной по сливиците и стените на гърлото.

Съдържание:
1. Симптоми, свързани с отделянето на храчки
2. Видове храчки според цвета и количеството
3. Причини за отделяне на храчки
4. Храчки при малки деца
5. Кръв в храчките

Симптоми, свързани с отделянето на храчки

Появата на слуз дразни долните дихателни пътища и предизвиква кашлица. Кашлицата и постоянното движение на микроскопични подобни на косъмчета реснички в лигавицата на долните дихателни пътища избутват храчката към гърлото, от където тя може да бъде отхрачена или погълната. Поглъщането на храчки може да причини подуване на корема и отделяне на газове.

Видове храчки

Отделянето на храчки най-често съпътства възпалителните изменения на белите дробове и заболявания на бронхите и трахеята.

Най-честите критерии за оценка и класификация на храчките са: количество, вид, цвят, консистенция, мирис и наличие на примеси като кръв.

Според количеството, отделяно за 24 часа, храчките могат да бъдат:

 • Единични – до 20 мл – най-често при лекопротичащите вирусни заболявания като трахеити и бронхите и астма
 • Умерено количество – 20-50 мл – при пневмония, туберкулоза (особено, ако има кръвохрак) и др.
 • Обилно количество – над 50 мл – при бронхиектазии (могат да достигнат 1 л), абсцеси и др.

Според консистенцията и цвета храчките биват:

 • Слузни – имат белезникав цвят и са характерни за бронхите и трахеити.
 • Гнойни – имат жълт или жълто-зелен цвят. Характерни са за някои видове пневмонии, абсцеси и др.
 • Слузно-гнойни – примесени са с гной и имат също жълто-зелен цвят. Характерни са за пневмонии, бронхити, туберкулоза и др.

Причини за отделяне на храчки

Остро настъпили заболявания, съпътстващи се с отделянето на храчки:

 • Настинка (остър трахеит, бронхит)
 • Грип, включително и свински грип
 • Бактериална пневмония

Хронични заболявания, съпътстващи се с отделянето на храчки:

 • Хроничен бронхит
 • Туберколоза
 • Астма
 • Белодробен рак

Храчки при малки деца

Основна причина за храчките при малки деца са острите вирусни инфекции като остър трахеит и бронхит (настинка) и грип.

Много рядка причина за храчки при новородени е цистичната фиброза – рядко генетично заболяване, което се характеризира с отделянето на гъсти жълти или зелени храчки, запушен нос, диария и респираторни инфекции малко време след раждането.

Кръвохрачене

Характерно за кръвохраченето е появата на точки или жилки кръв в храчките или отделянето на по-голямо количество аленочервена кръв при разкъсване на по-голям капиляр или кръвоносен съд.

Отхрачването на кървави храчки се нарича още хемоптиза и е симптом на редица от леки до тежки заболявания и състояния. Кръвта в храчките може да се появи в резултат на инфекция, възпаление, травма, злокачествен процес и други патологични явления.

Причини за кръвохрак:
 • Много силна кашлица в резултат на друго състояние
 • Пневмония
 • Усложнен остър бронхит и бронхиолит
 • Гръдна травма
 • Пушене
 • Бронхиектазии
 • Туберкулоза
 • Абсцес
 • Карцином на белия дроб– понякога храчките имат вид на „малиново желе”
 • Проблеми с кръвосъсирването

Отхрачването на кръв следва да се различава от хематемеза – повръщане на кафяво оцветени секрети.

Внимание! Появата на кръв в храчките изисква незабавна консултация с лекар!


Публикувано на: 05 Окт 2017 17:28 от dmon #5905
dmon's Avatar
Здравейте. Отчаяно се нуждая от съвет. На 8 август заведох майка ми в болница в град Плевен за операция на жлъчката но в последствие се оказа , че десния и бял дроб е пълен с гной. Както и да е да не задълбочавам много. След 40 дена лечение чрез дренажи и много силни антибиотици я изписаха и лазаха , че снимката вече не показва да има гной в белия дроб...един вид излекувана. Ок ама я прибрахме на 19 септември и до ден днешен тази жена неможе да ходи и да се храни. Казва , че всичко и горчи и не иска да яде каквото и да било и ходенето е много малко защото няма сила. Сега от около8 дена има много лоша кашлица придружена с храчки къде жълти, къде кафеникави, къде бели. Много я мъчи тази кашлица , защото неможе о да спи. В момента в който легне и почва да кашля и да отхрачва и така цяла нощт. Лекарите с които говорих ми казват, че било нормално да кашля да ама на мен не ми се струва много нормално. Кажете ми какво да правя. Днес ходихме да дадем крав за изследвания за да видят как е хемоглобина, желязото и т.н. а утре ще дадем храчка за изследване. Но какво да правя през това време как да и облекча тази кашлица...незнам дайте ми някакъв съвет...благодаря
Публикувано на: 11 Окт 2015 00:15 от Д-р Кабакчиева #5023
Д-р Кабакчиева's Avatar
Наличието на кръв е обезпокояващо. Добре е да се обърнете към пулмолог за допълнителни изследвания, както е написал колегата рентгенография на бял дроб и евентуално бронхоскопия. Успех!
Публикувано на: 09 Окт 2015 20:39 от Lekar #5020
Lekar's Avatar
Лечение само след диагноза. Необходимо е да се направи рентген, ако вече няма такъв. Настоявайте пред ДжиПи-то, след това да ви изпрати на пулмолог.