Защо е толкова коварна депресията???

 • Naia
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
26 Дек 2011 16:31 #1 от Naia
Naia created the topic: Защо е толкова коварна депресията???
Zdraveite. Аз съм нова в този форум.
Вече втори месец се лекувам медикаментозно заради депресията в която изпаднах. И все си задавам въпроса: ОК, аз зная причините които ме доведоха до това състояние. Но не мога да ги отстраня! Почти нищо не мога да променя ."Позитивното мислене, разходки на открито, кафета с приятелки, спорт....това не ми помогна много и накрая потърсих помощ от специалист. И получавайки дневната си доза илачи -какво постигам?
Нещо като безразличие към проблемите които са ме тормозили преди,но и към всичко останало... Като че ли започнах да си давам сметка, че ако не променя коренно мисленето си, възприятията си, не бих могла да приема действителността около мен такава каквато е! А как да се промени човек с вече изградени възгледи и възприятия?

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • д-р Георгиев
 • Посетител
26 Дек 2011 18:08 - 26 Дек 2011 18:09 #2 от д-р Георгиев
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Депресията е състояние, корените на което произлизат далеч отвъд негативното мислене. Естествено не бива и то да се омаловажава, както и труда на психотерапевтите, но съвременната медицина разглежда заболяването по-скоро като състояние на мозъка (най-общо казано), в който определени невромедиатори са в недостиг. Именно към това се стреми лечението на депресията - възстановяване на баланса на медиаторите, който в комбинацията с психотерапията и промените в мисленето на човека са може би най-добрата комбинация за справяне и превенция с депресията
Последна промяна: 26 Дек 2011 18:09 от д-р Георгиев.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • introducer
 • Посетител
04 Ян 2012 19:08 #3 от introducer
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Ная, би ли направила следното:
Напиши на един лист всичко, което искаш да ти се случи.

Само това.

Искам да влезеш пак в темата, ще ми се да се получи някаква дискусия ;]

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Naia
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
05 Ян 2012 12:25 #4 от Naia
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Мерси за отговорите. Ще се радвам да доразвием темата, тъй като ще ми бъде полезно, а предполагам не само на мен, а на много хора.

Аз не зная дали отново ще мога да се наслаждавам на живота и да се смея както преди го правих. Не прочетох и в българските форуми някой да се похвали с подобно нещо, въпреки че съм търсила доста за решение на депресията. Или вероятно, ако някой е оздравял, вече не пише тук или изобщо в интернет.

Стреса на който се подлагам всеки ден едва ли ще намалее,а аз вместо да свикна с него се разболях. Ето за това говоря! Не мога да сменя работата си,това е частен бизнес, и макар и малък всичко ми е заложено там.Не мога да се разделя с човека когото обичам,но знам че той много ми "помогна" да стигна дотук.И затова зададох този въпрос .....а сега накъде?

Не зная колко хора от сайта се чувстват в подобен капан, мисля си че би било добре да се говори за тези неща,а не само да си сравняваме лекарствата и дозировките. Има ли някой който мисли като мен и си блъска главата над същата кръстословица?

Да напиша лист, ще се радвам да напиша, но в момента не се сещам нищо по-хубаво от това да се оправя, да оздравея, да гледам позитивно на живота и пр.
Мерси за помощта на Интродюсър и на д-р Георгиев.
Надявам се пак да ми пишете.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • introducer
 • Посетител
05 Ян 2012 17:46 #5 от introducer
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Здравей отново

Да започна с това, Ная, че това не е онлайн лечение. Просто споделяме, като приятели.

Ще е пресилено, ако кажа, че съм бил в депресия поради много проблеми, но пък да- ходил съм и на психиатър. Грешно е да си казваме как има хора в къде къде по-лоша ситуация от нас самите, но повярвай ми, понякога това помага.

В никакъв случай не трябва да лепваме един голям трансперант над бюрото ни с гладни мършави негърчета или да ходим на кръжоци за болни от рак или СПИН, както правеше Едуард Нортън във филма Боен Клуб (ако не си го гледалала- не го изпускай). Този начин на успокоение е малко краен.

Искаме или не- заложено ни е в природата да се успокояваме в някаква степен от чуждото нещастие, даже и да не го правим съзнателно. Състраданието към някого- бил той болен, беден или друго ни кара в някаква степен да забравим малко от собственото си нещастие и да си кажем "Абе на негово място не бих отишъл".

Проблемите имат и друга страна- една крилата мисъл бях прочел преди 6 години, която май ще ми бъде доживотно мото. Тя гласеше "Радвайте се на проблемите си". По една такава сентениция сама се досещаш, че могат да се изпишат няколко книги. И не е нужно да ти подсказвам какво е имал предвид автора в най-общ план.

Ето ти малко тема за размисъл и пак пиши в темата ;}

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • P. Kabakchieva
 • Посетител
05 Ян 2012 19:17 - 05 Ян 2012 19:27 #6 от P. Kabakchieva
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Здравейте! Първо- много ми хареса коментара на introducer :) Има голяма доза истина в казаното и аз също мисля, че няма лошо гледайки другите хора да си казваме, че има по-зле от нас. Все пак в човешката природа е заложен инстинкт за самосъхранение и той надделява, слава-богу, над алтруистичния :)
Naia, уверявам те, че тези хора, които са страдали от депресия и са я преодоляли повече не са влизали в този сайт, защото никой не иска да се връща назад, чисто и просто от страх да не се появи отново депресията, а и важно е да гледаш напред. Човек е полезно да се връща назад само, за да си изважда поуки.
В условията на живота, който живеем сега, всеки един от нас е подложен на риск от това да изпадне в депресия, но с тази разлика, че едни хора психически се справят с това, а други не. По- чувствителните и емоционално по-раними хора са по- уязвими. Надежда и спасение винаги има и макар и тривиална да е фразата " Надеждата умира последна" е истина и тя крепи човек.
Аз самата много често се опитвам да подбудя оптимистичното чувство, което съм дълбоко стаила, но все пак вярвам, че след всеки лош момент идва по-хубав :)Многократно мислейки за проблема, аз увеличавам напрежението и сама потенциирам стреса, макар да осъзнавам, че проблемът е в моето мислене и сама си го причинявам. Лесно е да се каже, но истината е, че в основата на лечението на това състояние е промяната в начина на мислене.
Моят съвет е да събудиш чувството си за самосъхранение и всичко, което ти вреди на самата теб - да го премахнеш. Може би ще си кажеш, че ми е лесно да го кажа, но е вероятно това е първата крачка, която трябва да направиш. Вариант е и да избягаш за определен период от време от факторите, които ти пораждат стреса. Дай си малко почивка :)! И помни: " Това, което не те убива те прави по силен" :)
Можеш да споделяш във форума, виждаш, че се води чисто приятелски разговор, без формалности :)
Последна промяна: 05 Ян 2012 19:27 от P. Kabakchieva.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Naia
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
06 Ян 2012 11:02 - 06 Ян 2012 11:03 #7 от Naia
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Мерси за отговорите! Много ме обнадеждихте и се надявам това да не е временно. Ще пиша пак тези дни да имам малко време за размишление над преживяното и споделеното.
Последна промяна: 06 Ян 2012 11:03 от Naia.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Naia
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
11 Ян 2012 17:57 #8 от Naia
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
P. Kabakchieva, introducer благодаря ви за споделените мнения, чета ги с широко отворени очи и душа, защото на мен ще ми се наложи да мина през всичко това сама и всички споделени мисли тук ми помагат - в смисъл-черпя опит и малко надежда. 3а някой ли да живеем или за себе си ...
На мен ми е много трудно да живея сама,досега все с другите живях...с техните болки,техните проблеми,все да помогна,да се раздам...не съжалявам за това,просто аз съм такъв тип човек.0питвам се сега да си създавам занимания,да си поставям елементарни задачи да запълват денят ми,да не оставям мислите си да блуждаят към нещата и хората които ме нараняват и се чувствам малко по- добре,но и някак ми е тъпо,глупаво,безсмислено.Максимата Живот на всяка цена не ми се струва приемлива...години запълнени не с щастие,а с живуркане и оцеляване ден за ден ми се струват като бездна...потискащо е..И незная какво мога да очаквам от един медикамент...като че ли той само притъпява болката...

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • introducer
 • Посетител
15 Ян 2012 13:45 #9 от introducer
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Здравей отново, Ная!

Прекрасно е, че обичаш да помагаш и да се раздаваш. Това няма да остане незабелязано и съм сигурен, че в един момент ще ти се отблагодари животът.

Потиснатостта е чувство, което е спътник за всички. То е пластично и се напасва идеално, дори в най-прекрасните и лишени от проблеми животи. За разлика от него, щастието и мечтите са чупливи- те по-лесно могат да се забравят или нещо да ги унищожи. При теб мисля, че се е случило нещо такова.
"Живот на всяка цена" е странна максима. Може да се тълкува различно. Ти спомена за елементарни задачи- някои си поставят много високи цели, водени от мотото "Човек е голям, колкото са големи целите му". Нека вмъкнем едно уточнение, че до високите се стига през много на брой и малки. А когато човек изпълнява постижими цели се мотивира за още и още.

Едва ли има нещо по-отегчително от това да искаш да преплуваш океана и да гледаш постоянно картата колко още много ти остава. Същото важи и в работата- ако настъпи моментът, в който всеки ден вършиш нещо и постоянно ти се ще да надникнеш колко показва часовникът и още колко остава до края на работния ден.

Ако мислиш, че лекарствата притъпяват покрай лошото и хубавото, мисля че трябва да се консултираш с психиатър да се промени терапията. Животът със сигурност не е толкова сив, но повярвай ми- понякога по-добре храната да е безвкусна, отколкото горчива.


Аз специално ти благодаря за това, че споделяш. Като бъдещ лекар, честно казано не знаех какви усещения се пораждат у приемащия психофармакологични лекарства и така четейки добивам някаква представа.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

More
19 Ян 2012 10:04 #10 от Lora
Отговор: Защо е толкова коварна депресията???
Здравейте Ная! И аз съм нова във форума, но тъй като натрупах завиден опит в борбата с депресията бих искала да съм ти полезна. Депресията има различни причини и корени, но доколкото разбирам в твоя случай определена "заслуга" има твой близък човек. Ще ти кажа аз как подходих преди години - потърсих помощ от специалист, разделих се с човека, причинил ми това лепкаво чувство за безрадостност, безнадеждност, тревожност и душевни страдания, смених си работата, съсредоточих се в грижите за детето си, комуникирах само с най-добрите си приятели и се стараех да не изпадам в самосъжаление. Въпреки, че ми бяха изписани медикаменти, почти не съм ги приемала, защото те просто не ми влияеха. След първата година престанах да ходя и на сеанси в центъра за психично здраве "Динамика" в гр.София, където получих незаменима помощ и подкрепа. Това беше преди 8 години, през които преживях безброй щастливи събития и развитие в живота ми. Но най-важното, което искам да споделя с теб е, че винаги, когато съм объркана, нещастна или самотна и не зная какво точно искам, започвам с идинтифициране на ТОВА, КОЕТО НЕ ИСКАМ. Започвам да премахвам това (или този) когото НЕ ИСКАМ, и така си осбождавам енергия и пространство да подължа напред, където ме чака отговорът на въпроса КАКВО ИСКАМ. Това е. Пиши ми ако имаш въпроси. Лора
The following user(s) said Thank You: Naia

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

Създадено с Kunena форум