Отговорете - диабетна ретинопатия

 • JohnDawzzey
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
12 Сеп 2010 10:13 #1 от JohnDawzzey
JohnDawzzey created the topic: Отговорете - диабетна ретинопатия
Искам да знам всичко за това заболявание! Моля отговорете по-конкретно за причини и лечение. Трябва ми спешно.
Благодаря предварително!

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • д-р Георгиев
 • Посетител
12 Сеп 2010 12:00 #2 от д-р Георгиев
Re: Отговорете - диабетна ретинопатия
Диабетната ретинопатия е резултат на високите нива на кръвна захар (хипергликемия).
Причини за ДР са хипоксия на ретината, вследствие на промени в кръвните елементи и запушването на малките кръвоносни съдове.Това от своя страна довежда до компенсаторно образуване на т.нар. неосъдове, които са чупливи и при разкъсването им се получават кръвоизливи... Четете повече тук: диабетна ретинопатия .

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Anonymous
 • Посетител
15 Сеп 2010 14:40 #3 от Anonymous
Re: Отговорете - диабетна ретинопатия
Прочетох статията Ви:
http://zdravbadi.com/%D0%9D%D0%B0%D0%B9 ... D0%BE.html

Отлично е описано всичко, което ме интересуваше!
Поздравления!

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Anonymous
 • Посетител
13 Ян 2011 22:40 #4 от Anonymous
Re: Отговорете - диабетна ретинопатия
Това, което ми се стори важно е :

Засягането на зрението при диабет - т.нар. диабетна ретинопатия - е усложнение, което може да настъпи при всеки човек, страдащ от захарна болест в средна или тежка степен. И то независимо дали си инжектира инсулин, пие медикаменти или просто се придържа към диета. Ретинопатията е опасна преди всичко с това, че признаците й се проявяват едва при нейното напредване. Тя е причина за прогресиращо намаляване на зрението, което може да доведе до пълна слепота. Един от основните признаци на заболяването е именно влошеното зрение.

Най-добрият начин за предпазване от ретинопатия е веднага след установяването на захарна болест да се направи преглед при офталмолог. Самата диагноза "захарен диабет" предполага щателен преглед на очите и постоянен контрол. Дори при първичния преглед да не се открият изменения, то е добре редовно да се ходи профилактично на офталмолог. Както и да се прави консултация с очен лекар при появата и на най-малкото оплакване, свързано със зрението.

Диабетната ретинопатия е прогресиращо заболяване, което първоначално уврежда капилярите на очното дъно, а впоследствие и ретината. Тя е водещата причина за слепота при хора под 65 години. В повечето случаи загубата на зрението може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение. За съжаление много пациенти не обръщат достатъчно внимание на заболяването си по ред причини, а това довежда до много тежки изменения в очите, които най-често са необратими. Непролиферативната диабетна ретинопатия (НПДР) може да се срещне при пациенти с различна давност на диабета. Тази ранна форма на диабетна ретинопатия може да възникне и без наличие на оплаквания от страна на пациента.Тя се характеризира с наличие на точковидни и петнисти кръвоизливи в ретината, микроаневризми (разширяване на кръвоносните съдове) и „сухи ексудати” (холестеролови отложения в ретината вследствие повишената пропускливост на кръвоносните съдове). Развитието на НПДР при пациенти с диабет тип I рядко започва преди третата-четвъртата година от началото на заболяването. При диабет от тип II НПДР може да се диагностицира заедно с откриването на диабета или да бъде причина за откриването му при случен преглед от очен лекар. Общопрактикуващите лекари трябва задължително да насочват болните от диабет за редовни прегледи от специалист.

Отокът на макулата (централната част на ретината) е състояние, свързано с наличието на микроаневризми и пропускане на плазма от кръвоносните съдове в слоевете на ретината. Това състояние може да се прояви с намаляване на зрението и разкривяване на образите. В този случай очният лекар с помощта на различни изследвания (флуоресцеинова ангиография, ОСТ и др.) преценява нуждата от прилагането на лазерна терапия и/или вътреочна апликация на Avastin. Лечението на непролиферативната диабетна ретинопатия се осъществява чрез лазертерапия (лазертерапия при диабетна ретинопатия). Когато отокът в центъра на ретината е много изразен, може да се приложат и вътреочни инжекции с Avastin.

Пролиферативната диабетна ретинопатия (ПДР) крие големи рискове за загуба на зрението. Тази форма на диабетна ретинопатия се изразява в развитието на неоваскуларизации (непълноценни новообразувани кръвоносни съдове) върху зрителния нерв или ретината, които имат склонност да кървят и прорастват във вътрешността на окото. ПДР се дължи на недостатъчното кръвоснабдяване на ретината с произвеждане от нейна страна на т.н. вазопролиферативен фактор (хормон, стимулиращ образуване на неоваскуларизациите). Освен загубата на зрението от кръвоизливив може да се стигне и до по-тежки изменения като тракционно отлепване на ретината и неоваскуларна глаукома (прорастване на неоваскуларни съдове в областта на оттичане на вътреочната течност с последващо повишаване на вътреочното налягане до много високи стойности). Пациентите с ПДР трябва възможно най-бързо да бъдат обработени с лазер (лазертерапия при диабетна ретинопатия).

При липса на видимост на очното дъно се използва ехография на окото с оглед установяване състоянието на ретината.

Въпреки че лазертерапията помага за изчезването на неоваскуларизациите, тя не може да възстанови увредените тъкани. Същата е невъзможно да бъде приложена при наличието на кръвоизлив в окото. В тези случаи се прилага хирургична процедура, наречена витректомия, за премахване на вътреочния кръвоизлив, както и за залепване на отлепената ретина. При по-тежки случаи преди хирургичната интервенция може да се наложи поставянето на вътреочни инжекции с Avastin с цел редуциране на кървенето по време на хирургичната интервенция.

Етиология: Основен фактор при настъпването на диабетната ретинопатия е хипоксията (недостиг на кислород) на ретината. Тя се дължи на промени в кръвоносните съдове. Промените в малките съдове се дължат на следните фактори: надебеляване на базалната мембрана на капилярите, увреждане на ендотелните клетки, промяна в съдържанието на гликозилирания хемоглобин в еритроцитите, което води до намаляване на транспорта на кислород и отдаването му на тъканите.

Като усложнение от увреждането на малките съдове се стига до исхемия и хипоксия на ретината, вследствие на което се появяват артерио-венозни шънтове и новообразувани съдове. Друга причина за настъпващите патологични промени при диабетната ретинопатия е нарушената пропускливост на малките съдове. Освен това настъпва намаляване на броя на перицитите на съдовете, при което се получава локално издуване на съдовата стена с образуване на микроаневризми. Появяват се и кръвоизливи и оток на ретината.

Клинична картина: Диабетната ретинопатия протича под две форми:

- Непролиферативна диабетна нефропатия: тя се характеризира с появата на интраретинен оток, микроаневризми, интраретинни кръвотечения, микроисхемични полета, твърди ексудати, оток на макулата и парамакулната област на ретината и други. Степента на намаляване на зрителната острота зависи от ангажирането на макулата от процеса. Непролиферативната форма на диабетната ретинопатия може да премине в пролиферативна.


- Пролиферативна диабетна ретинопатия: тя се характеризира с появата на новообразувани съдове на папилата на зрителния нерв и на ретината. Като начални симптоми на тази форма са появата на големи исхемични полета, множество кръвоизливи по ретината и венозна микроангиопатия

Усложнения: Усложненията на диабетната ретинопатия водят до силно намаляване на зрението и слепота. Други усложнения са диабетната катаракта, рубеозата на ириса с поява на неоваскуларна глауком, ретробулбарен неврит, пролиферативен ретинит или отлепване на ретината.

Лечение: Лечението на диабетната ретинопатия се провежда от ендокринолог и офталмолог. Важно е регулирането на стойностите на кръвната захар с прилагане на инсулин и регулиране на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна. Прилагат се антиагреганти, ангиопротектори, вазодилататори и витамини от групата на А, В, Е, и РР. Като начин за спиране на развитието на диабетната ретинопатия и предотвратяване на настъпващите усложнения се използва лазеркоагулация. У нас се прилага аргон-лазерна коагулация. Хирургичното лечение се състои в криотерапия и витрео-ретинна хирургия.

Профилактика: При всички болни от захарен диабет, не по-късно от 5 год. след началото на диабета трябва да се прави ежегоден контрол за развитието на микросимптоми на начеваща диабетна ретинопатия.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • д-р Георгиев
 • Посетител
14 Ян 2011 09:40 #5 от д-р Георгиев
Re: Отговорете - диабетна ретинопатия
Благодарим Ви за материала, Гост, но ще се радваме в бъдеще да посочвате източника на информация, особено при копирането на толкова големи материали.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум