Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)

  • vallex
  • Topic Author
  • Offline
  • Начинаещ
More
20 Юли 2016 10:20 #1 от vallex
vallex created the topic: Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)
Здравейте! Казвам се Валентин, на 40г. и съм от Пловдив. Работя на компютър, но всичко започна (преди около 3 седмици) в период, когато работата ми (съответно и часовете пред монитора) бяха малко. 2-3 сутрини поред се събуждах със замъглен поглед (по-скоро размазан или дефокусиран) и отидох на очен лекар. От там след бърз преглед ми написаха рецепта за очила, направих си ги, но (по-специално на дясното око) ефект нямаше. Така стигнах до частния кабинет на проф. Сивкова, завеждащ Очна клиника във ВМИ. След разширяване на зениците и по-обстоен преглед ми откри финни белезникави петна с дискретна пигментация на макулата, постави диагноза (с питанка) Хориоретинит и ме хоспитализира за няколко дни, главно за да ме изследва за токсоплазмоза и луес. Резултатите излязоха отрицателни и проф. Сивкова заключи, че става дума за вирусна инфекция (вероятно стара) и White dot syndrome (пише го само на англ. в епикр.) назначи ми лечение с Yellox (противовъсп. капки) и ме изписа. Междувременно задълбочих следенето на симптомите си, забелязах, че размазването се прояснява много следобедните часове и особено вечер, но остава едно раздвояване на дясното око (двойно виждане) – някакъв вид монокулярна диплопия. ОСОБЕНОТО Е, че раздвояването става само при СВЕТЛИТЕ ОБЕКТИ, например лампи, добре осветени предмети, силна светлина зад тъмни обекти, фарове на коли, звездите на небето и най-дразнещото - бели букви на тъмен фон. Лошото е, че дясното око ми е по-силно и е водещо. Главния образ, който виждам си е цял, добре оформен, а двойникът е по-блед, леко размазан и отместен надясно и съвсем малко надолу. По данни от апарата, с който определиха диоптера имам малък астигматизъм на същото око, S +0.5 | C -0.25 | A 172, но в рецептата за очилата го игнорираха. Не знам как се изчислява ъгъла на лещата, а може и да е съвпадение, но раздвояването изглежда да е в същата посока. Лошото е, че проф. Сивкова не отрече, но и не потвърди дали раздвояването има връзка с петната в макулата, които според нея може да са и на няколко години. Също кофти беше, че не получих от нея много информация за състоянието ми.
Работя като графичен дизайнер и съм много притеснен за работата си. В момента съм в принудителна почивка. Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат със съвет или напътствие!

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

More
26 Юли 2016 16:23 #2 от Vasilec
Двойно виждане с едното око (Монокулярна диплопия)
Освен да търсиш второ мнение, друг вариант не виждам, все пак това е зрението Ви. Сега въпросът е, че е необходима и консултация с интернист, за да се отхвърли системно заболяване като причина за хориоретинита, освен инфекция. Успех Ви пожелавам.

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

Създадено с Kunena форум