Дразнене и сухота в очите

 • BatStoqn
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
05 Окт 2009 19:17 #1 от BatStoqn
BatStoqn created the topic: Дразнене и сухота в очите
Постояно ми се случва да имам чувството за глождене, сухото... а после сълзене, лесна уморяемост. Дори понякога очите ми се зачервяват. Ходих при личния си лекар и тя ми заяви, че нищо ми няма! Но неприятното чувство продължава
Чудя се да отида ли на очен лекар на частно, че така като гледам няма да се оправят нещата.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Здравко
 • Посетител
05 Окт 2009 22:14 #2 от Здравко
Re: Дразнене и сухота в очите
Здравейте,
Най-вероятно се касае за синдром на сухото око, от което всеки страда всеки 4ти човек в трудоспособна възраст. Поради навикът ни да стоим с часове пред компютъра, пред книгите, се случва да мигаме по-рядко от необходимото, особено когато сме съсредоточени в това, което правим. Поради тази причина нашата склерата и роговицата на окото имат по-голяма склонност към изсушаване и затова се появяват Вашите оплаквания. За да избегнете този дискомфорт можете да използвате изкуствени сълзи.
Възможно е и да се касае за по-сериозно състояние, затова най-добре се консултирайте с офталмолог, ако състоянието се влоши или персистира.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • д-р Георгиев
 • Посетител
05 Окт 2009 22:57 #3 от д-р Георгиев
Re: Дразнене и сухота в очите
Освен това е добре да си изградите навика докато седиш на компютъра на 15-20 минути да фиксирате далечни обекти през прозореца и да примигате няколко пъти. Това ще намали напрежението в очите Ви поради постоянната акомодация при гледане на близо. И все пак редно би било да посетите офталмолог, както колегата в горния пост изтъкна.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

More
06 Окт 2009 10:49 #4 от Vasilec
Re: Дразнене и сухота в очите
Ето нещо интересно по въпроса от puls.bg в случай, че носите контактни лещи:
Носенето на контактни лещи често води до дискомфорт като сухота на очите, силно сълзене и дразнене. Постоянното четене, продължителното ползване на компютър, близкото стоене пред телевизионния екран, облъчването, замърсяването на въздуха, честия сблъсък с отразяващи светлината повърхности, са част от вредните фактори, на които са изложени очите. Една от разпространените причини за дискомфорт при носещите контактни лещи, е използването на разтвори за стерилизиране им.

Оказва се, че мултифункционалните разтвори за контактни лещи вредят на епителните клетки на роговицата, а те са тези, които създават бариера срещу множество бактерии и гъбички и предпазват окото от инфекции. Силните мултифункционални разтвори, които влизат в контакт с роговицата при поставянето на лещата, нанасят поражения на епителните клетки и така естествени защитни функции на окото намаляват
Въпреки че мултифункционалните разтвори стерилизират контактните лещи, често проблемът с наличието на микроорганизми остава. Някои от тях имат силна устойчивост към разтвора. Затова е важно да се избере качествен продукт, който е достатъчно ефикасен срещу тях, но в същото време не вреди на цялостта на роговицата и естествената среда на окото.

Постоянно дразнене и сърбеж изпитват 10 % от носещите контактни лещи. Това се дължи на белтъчните отложения по повърхността им. За по-ефективно редуциране на тези оплаквания се препоръчва използването на разтвори, в чиито състав има таурин. Тауринът е вещество, съдържащо се в сълзите, тъканите на очите и някои други органи на тялото. Има функцията да осигурява нормалните възобновителни процеси на роговицата. Влизащ в състава на разтвора за контактни лещи, може ефективно да проникне през повърхността на клетките и да ги подсили. Изследване доказва, че тауринът спира окисляването на протеина лизозим, който е основен виновник за образуването на белтъчните отложения. Тауринът регулира водното съдържание на роговицата и поддържа естествения баланс на окото.

Най-вероятно причините за „сухите очи” при носещите контактни лещи са комплексни - околна среда, вид контактни лещи, разтвори, могат да бъдат и строго индивидуални. Не са за пренебрегване и добрите здравни и хигиенни навици и спазване на инструкциите за ползване и съхранение на лещите и разтворите за тях.

Ето част от правилата:
* Контактните лещи се носят не повече от 8 часа на ден.
* Не е желателно да се преспива с тях.
* Миенето на ръцете при поставяне и махане на лещите е един добър и полезен навик.
* За поддържане на водното съдържание на контактните лещи, те задължително се съхраняват в разтвор.
* Разтворът в контейнерите се подменя ежедневно.
* Три месеца след отваряне на шишето, разтворът за контактни лещи губи свойствата си и е желателно да се замени.
* Необходимо е контейнерите да се измиват редовно и да се подменят поне на три месеца.
* Контактните лещи се поставят до 5 секунди на очите.
Източник: puls.bg

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.
The following user(s) said Thank You: Цанкова

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • BatStoqn
 • Topic Author
 • Offline
 • Начинаещ
More
06 Окт 2009 16:56 #5 от BatStoqn
Re: Дразнене и сухота в очите
Благодаря ви за съветите. В крайна сметка реших да дам 20 лв на частно, та да щава каквото ще :ugeek:

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

More
14 Окт 2009 15:46 #6 от Vasilec
Re: Дразнене и сухота в очите
Моля, моля :) ?

Ако съм Ви бил полезен или съм Ви направил добро впечатление, моля натиснете бутона "Благодаря" под мнението ми.

Sport Medicine

Любознателен студент по медицина 6 курс.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

 • Цанкова
 • Offline
 • Начинаещ
More
28 Мар 2013 14:09 - 28 Мар 2013 14:10 #7 от Цанкова
Re: Дразнене и сухота в очите
Здравейте, тъй като и аз имам същия проблем съм се ровила доста из нета. В някакъв сайт бях попаднала на статия или отговор на въпрос във форум /не помня точно/, но по въпроса съм "копнала" в компа си ето това, което ми хареса:

"Сухотата в очите е проблем, зад който могат да се крият множество причини. През последните години тя все по-често се свързва с употребата на компютри – превърнали се в неделима част от ежедневието на почти всички ни. Истината е, че те нанасят сериозни поражения на зрението ни, а и не само на него. Все пак болките, паренето, дразненето могат да имат и друга етиология – понякога лечима, понякога налагаща само симптоматично поведение.

Сълзите на окото представляват сложна смесица от вода, електролити, липиди, мукус, микробицидни субстанции като ензими, антитела и др. Те се произвеждат от няколко вида жлези, разположени по миглените ръбове или като отделен орган в горно-страничната част на орбитата.

В резултат на тяхната координирана работа се продуцира слъзен филм, който покрива конюнктивата и роговицата, осъществявайки по този начин защитна, но и нутритивна функция. Той е съставен от три слоя – първият формира нежен мукусен пласт непосредствено до конюнктивата и роговицата, позволяващ правилното разпределение на надлежащия воден слой. Той е най-дебелият и почиства лигавиците, като премахва попадналите там дразнители. Най-повърхностно е разположен липидният слой, непозволяващ изпарението на водата.

Правилното разпределение и поддържането на постоянна влажност са резултат и от редовното мигане. При сухота в очите поради една или друга причина целостта на описаните слоеве се нарушава. Причините – поради липсата на липиди бързо се изпарява водният слой; поради ниската дебелина на последния не се постига достатъчно овлажняване; дефект в покривката от мукус не позволява адекватно разпределение на слъзния филм.

Най-често оплакванията при сухота в очите са споменатите вече парене, бодежи, болезненост, зачервяване, а също и чувство за наличие на чуждо тяло, свръхчувствителност към светлина, влошаване на зрението, особено след усилена зрителна работа, бърза умора, влошаване на състоянието при излагане на дим, дискомфорт при носенето на очни лещи.

Обикновено на фона на сухотата се появява и обилно сълзене, но поради по-високото водно съдържание на тези сълзи и липсата на съобразно количество липиди, те бързо се изпаряват и не могат да създадат необходимия защитен филм. Една от причините за дефект в неговото формиране е липсата на адекватна секреция от страна на слъзните жлези.

Това може да се дължи на възрастови промени, особено при жените, във връзка с хормоналния дисбаланс след менопаузата, може да се крие и във възпалителни процеси на самите жлези. Това особено касае хронични такива, както и в хода на автоимунни заболявания като синдрома а Сьогрен, склеродермия, системен лупус еритематодес и други.

Патологични състояния, ангажиращи клепачите – блефарити, розацея, понякога ангажират жлезите. От друга страна, деформации на самите клепачи биха могли да попречат на нормалното затваряне на окото, при което част от конюнктивата и роговицата да остават незащитени, особено при сън.

Лигавична сухота е странична реакция и на някои медикаменти – диуретиците, АСЕ инхибитори, антихистамини, деконгестанти, сънотворни и опиати, контрацептиви, антидепресанти, антипаркинсонови средства и др. Като временен нежелан ефект е описвана и при лазерни корекции на рефракционни аномалии.

Носенето на контактни лещи често се съпровожда от недостатъчно овлажняване на роговицата. Самите те пречат на това, а триенето им с фината тъкан допълнително усложнява ситуацията.

Микроклиматът е друг фактор, чието значение не бива да се подценява – сухият, замърсен въздух, присъствието на тютюнев дим, слънцето, вятърът, ниската влажност на въздуха и високата надморска височина са изтъквани като предразполагащи към недостатъчност на слъзния филм. Дейности като работата с компютър, шофирането, четенето ни карат да мигаме по-рядко, а това води до изпаряването му преди всяко затваряне на клепача.

Мерките за овладяване на сухотата в очите е редно да започнат първо с профилактични действия. Такива са редовната почивка при необходимост от усилена зрителна работа. Избягването на тютюневия дим и запрашени помещения, осигуряването на достатъчно висока влажност на въздуха, носенето на защитни очила при излагане на вятър са също част от тези мерки.

При нужда допълнително могат да се прилагат и така наречените изкуствени сълзи, предлагани в различни варианти в аптеките, но е препоръчително да се назначат от офталмолог. В някои случаи се налага използването и на кортикостероидни колири. Антибиотично лечение се включва при подлежаща бактериална инфекция, ангажирала слъзните жлези. Когато сухото око е част от клиничната изява на системни колагенози, споменати по-горе, терапията е насочена към основното заболяване, съчетана със симптоматични средства за овлажняване на конюнктивите и роговицата.

При морфологични или неврологични дефекти на клепачите се прибягва и до оперативна корекция на затварянето им. В някои случаи се налага запушването на отходящите слъзни канали чрез силиконови тапички с цел забавяне отвеждането на течността. По-рядко се налага дефинитивното затваряне с помощта на термична обработка."
Последна промяна: 28 Мар 2013 14:10 от Цанкова. Причина: правописна грешка

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум