проблем с крайник на диабетик

  • tihogr
  • Topic Author
  • Offline
  • Начинаещ
More
04 Юни 2016 16:13 #1 от tihogr
tihogr created the topic: проблем с крайник на диабетик
Здравейте,
проблема е в оток на ляв крайник на диабетик и освен отока стъпалото стои в изправено положение и не може да го сгъне в нормално (сухожилие ли е засегнато не знам). Случая е стар от няколко години, но това единствено остана като проблем за разрешаване. Имал е гангрена преди на въпросния крайник и се размина само с ампутация на големия пръст, след това следваше продължително лечение на трудно зарастващи рани след като доста си полежа в Пирогов преди това. Това с раните беше труден и дълъг процес (само ние си знаем през какво сме преминали) и след като се затвориха раните накрая пак се влошиха нещата и пациента не можеше да ходи и беше зле, и само на легло поне няколко месеца, но слава богу нещата са овладяни, и сега е добре и си ходи с патерици, но както казах остана само този проблем с отока. Ако някои знае по какъв начин може да се повлияе за да спадне (става въпрос при глезена, но от горната част). Пак казвам пациента си е добре от доста време, храни се излиза, ходи, няма някакви сериозни оплаквания като температури, гадене и подобни. Сигурно без лекар няма да мине, но не знам вече на какъв да го заведем предполагам и снимка трябва да се направи та затова питам какъв специалист трябва да го види и каква снимка се прави в случая, но до тогава искам по някакъв начин, ако може да се повлияе положително от вкъщи първо. Проблема е, че там където живее няма никакви специалисти, които да могат да помогнат за тези неща, а когато се наложи да го карам към София си е риск болен човек да пътува 250км. (вече го изпитахме един път) та питането важи за София. Както казах диабета се контролира, но е ясно че има някакви проблеми с оросяването на крайниците иначе нямаше да се стигне до тук.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

  • д-р Георгиев
  • Посетител
05 Юни 2016 11:04 #2 от д-р Георгиев
проблем с крайник на диабетик
Диабетното стъпало е сериозен проблем при пациентите с дългогодишен диабет. Положителното е, че сте овладели раните. Важно за в бъдеще е да се профилактира появата на нови - предпазване от травми и чест оглед на ходилото.
Все пак, ако пациентът е с дългогодишна диабетна полиневропатия, този оток персистира във времето и има деформитет на ходилото е необходимо да се изключи артропатия на Шарко. Добре е да се извършат лабораторни изследвания, назначени от ендокринолог, рентгенография на стъпалото в профилна и фасова позиция, ЕМГ. Необходим е комплексен подход, като водещ специалист е ендокринологът. Бих Ви препоръчал клиниката по ендокринология в университетската Александровска болница в София.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

Създадено с Kunena форум