• Хранене
  • Диети
  • За отслабването от значение е броят на калориите, а не техният източник

За отслабването от значение е броят на калориите, а не техният източник

Калории и отслабване.

Въпреки че мнозина биха водели разгорещени спорове с вас, защитавайки ревностно една или друга диета, фаворизираща мазнините, въглехидратите или белтъчините, в действителност се оказва, че това няма почти никакво значение.

Според проучване, публикувано в престижното списание American Journal of Clinical Nutrition, ключът към успеха е чисто и просто да намалите калорийния си прием.

Изследователският екип заключва, че не съществува значима разлика в отслабването или намаляването на мастната тъкан при хора, спазвали четири коренно различни режима.

„Основният предиктор на отслабването беше стриктното спазване на режима. Тези участници, които се придържаха към своя режим, свалиха повече килограми в сравнение с останалите.”, твърди един от водещите изследователи в проучването - Джордж Брей.

Брей и неговите колеги разпределили на случаен принцип няколко хиляди души с наднормено тегло или затлъстяване в една от следните четири групи според хранителния режим:

  • диета с умерен прием на белтъчини, нисък на мазнини и висок на въглехидрати
  • диета с висок прием на белтъчини, нисък на мазнини и висок на въглехидрати
  • диета с умерен прием на белтъчини, висок на мазнини и нисък на въглехидрати
  • диета с висок прием на белтъчини, висок на мазнини и нисък на въглехидрати

Всяка от диетите е съставена така, че да намали калорийния прием със 750 ккалории на ден.

След период от шест месеца, а след това и 2 години след началото на проучването изследователите са измерили теглото, мастната тъкан и мускулната маса на участниците.

Независимо от режима, резултатите на шестия месец били: загуба на 4,1 кг мазнини и 2,3 кг мускулна маса.

На втората година малка част от сваленото тегло било възвърнато, но въпреки това завършилите проучването участници отслабнали средно с повече от 3,6 кг, от които близо 1,4 кг са отнети от коремната област. Напомняме, че именно мазнините в областта на корема са рисков фактор за развитието на заболявания като диабет, метаболитен синдром, исхемична болест на сърцето.

Следва да се отбележи обаче, че голям брой от започналите проучването участници постепенно отпаднали, а диетите на тези, които успели да завършат, били в голяма степен променени.

Изследователите например са се надявали да установят две групи, които си осигуряват 25% от калорийния прием чрез белтъчини (високобелтъчни режими), и две групи, които приемат 15% от калориите си от белтъчини. Вместо това обаче всички четири групи са завършили проучването с хранителни режими, които съдържали белтъчини, равняващи се на 20% от калорийния прием.

В заключение експерите съветват да забравите предрасъдаците на хората около вас. Вместо това се отдайте на режима, който най-много ви допада (стига той да е здравословен), защото успехът се крие в постоянството.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1 1 1 1 1 Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Коментари  

0
Не мисля! От собствен опит знам, че едни диети с високо съдържание на мазнини действат и други не. Проучването е некоректно, най малкото поради следното:
"Изследователите например са се надявали да установят две групи, които си осигуряват 25% от калорийния прием чрез белтъчини (високобелтъчни режими), и две групи, които приемат 15% от калориите си от белтъчини. Вместо това обаче всички четири групи са завършили проучването с хранителни режими, които съдържали белтъчини, равняващи се на 20% от калорийния прием."
0
От опита си мога да се съглася със заглавието и статията, НО при условие, че се каже коя диета е по-лесна за спазване и от коя група от 4-те са завършили най-много участници. Защото при калориен дефицит винаги ще се отслабва, но ако ядете само сладки се досещате, че първо няма да се храните много здравословно и второ - няма да може да издържите и 2 дена без да надвишите калориите.
0
Изследването е компрометирано, защото в крайна сметка са обобщени резултатите на 4 групи със средни показатели, вместо 2 пъти по 2 групи с по-крайни стойности на белтъчините, например. А знеам, че главно в тях е трудността на всяка диета - поддържането на тяхното ниво в контраст с нивото на мазнините. Следователно крайният извод е също "бла-бла" - нищо подобно не може да се каже с достатъчна научна сигурност, а по-скоро е за вменяване на мнение у доста хора и за вдъхване на увереност в собствените сили, но изречението "Вместо това с отдайте на режима, който най-много ви допада (стига той да е здравословен), защото успехът се крие в постоянството" е лишено от всякакъв смисъл
0
Бекича, Анализатор, прави сте, поне в някои отношения. Но тъй като аз съм писал и превеждал статията, съм длъжен да споделя и моето мнение:
Не виждам защо заключението да е лишено от някакъв смисъл. Идеята на статията е нетолкова, че трябва да се броят калориите, а че човек трябва така да адаптира хранителния си режим, така че да бъде най-близо до начина му на живот. Т.е. да може да го превърне в начин на живот и по този причина да се придържа към здравословното хранене и отслабването. Тогава факторът време отпада и човек може да задържи килограмите.
Нека да не забравяме, че източникът е American Journal of Clinical Nutrition, което говори само по себе си.
Да, нищо ново под слънцето - само истината.
0
Да, а най-бързо се отслабва само на вода :lol: Аз доколкото знам идеята е да сме здрави, да се чувстваме и да изглеждаме добре. Важно е също да се запазят постигнатите резултати. В това проучване тези неща не са отразени особено.. И тъй като "голям брой от започналите проучването участници постепенно отпаднали" не смятам, че е коректно да се правят такива абсолютизации :)
-1
Напълно съм съгласна и със статията,и с отговора от "Здрав бъди". Такива са нещата,дали ще ви хареса,или не - проблемът си е ваш. ;-)