Истината за диетата на Дюкан

Дюкан диетаДиетата на френския диетолог Пиер Дюкан е един от хитовете на годината сред нас жените. Малко или много всяка от нас е запозната с известната дюканова диета, която набира с всеки изминал ден все по-голяма популярност. Но какво влияние оказва тя на здравето ни? Тук ще се опитаме да отговорим на този въпрос максимално безпристрастно.

Нека започнем първо с основните плюсове и предимства:

 • Диетата се спазва лесно. Въпреки многобройните указания и етапи на диетата на Дюкан, веднъж прочетени те лесно се запомнят и спазват. Цикличността на диетата и нейните фази осигуряват планираност на режима и сравнително лесното му спазване.

 • Менюто не е еднообразно, което ще рече, че въпреки еднообразието на хранителните вещества, които почти изцяло са белтъчини в ударния режим, те могат да произхождат от сравнително разнообразни хранителни продукти.

 • Може да консумирате, колкото си поискате от разрешените храни, което допълнително улеснява изпълнението на диетата и нейната ефикасност. Ограниченията и гладуването при останалите диети допринасят за йо-йо ефекта и вредите, нанесени на организма.

 • Чувствате се сити, поради белтъчното естество на храните, които засищат в по-голяма степен. Освен това нивата на инсулин са постоянно ниски, поради липсата на въглехидрати, и човек не огладнява толкова бързо след нахранване. Това може да доведе дори до противоположното състояние – отвращение от храната, което допълнително намалява апетита. И още приемането на белтъчините забързва метаболизма при човек, което допринася за ефекта на диетата.

 • Редица защитници на Дюкан твърдят, че отслабването е гарантирано. Ние не можем напълно да се съгласим, тъй като отслабването е индивидуален процес, който в редица случаи не зависи само от храната, но и от физическите усилия, хормоналния статус, стреса, напрежението, конституцията и т.н. Въпреки това в 95% от случаите с Дюкан се постига задоволителен ефект.
 • Поддържате килограмите след това. Диетата на Дюкан е една от малкото, при които има някакви насоки за спазване на режима след приключването на ударния им режим.
 • Предназначена е за различни групи от хора: пълни хора, които искат да свалят няколко килограма; хора със затлъстяване и за дами, които искат да постигнат желаната фигура.
 • Заложено е в диетата голямо количество вода и малко количество сол, което благоприятства детоксикацията на организма от токсичните вещества на белтъчната обмяна.

Дотук ще си кажем: Добре, какво още чакаме? Преди да започнете обаче, прочетете и основните контра-аргументи според водещи специалисти по диететика (науката за хранене), за да си направите изводите сами за себе си.

Ето ги и основните минуси и недостатъци на диетата на Дюкан:

 • Според общоприетите норми за здравословно хранене белтъчините трябва да съставляват максимум 20% от калорийната стойност на храната. При Дюкан този процент достига до 90! Това е крайно нездравословно, защото повишава нивата на хомоцистеин в кръвта, което е рисково за развитието на атеросклероза и сърдечни заболявания.
 • Нарушаването на съотношението на хранителни вещества (белтъци, въглехидрати и мазнини) води до разстройване на метаболизма, твърдят специалисти. Това води до стрес за организма, което може да има сериозни последствия. Белтъчините не трябва да са основен източник на енергия – това е противоестествено. Черният дроб и бъбреците се натоварват сериозно от наднормените количества токсични съединения, произхождащи от обмяната на белтъци.
 • Данни от редица проучвания сочат, че белтъчната диета руши естественото Рh на организма и извлича калций от костите, което може да доведе до задълбочаване на остеопорозата при жени в менопауза.
 • Един от най-сериозните проблеми може би са смущенията в храносмилането и запека, които съпътстват първите два режима на диетата. Газовете и киселините също могат да съпътстват диетата.
 • Цената... е висока. Подбирането на постни меса, обезмаслени млека и изобщо високопротеинните продукти ще оскъпи вашия бюджет и ще се наложи да давате по 10-15лв за храна на ден. Липсата на хляб, картофи и ориз допълнително оскъпява нещата, като диетата се превръща финансово непосилна за всеки.
 • Както при всяка диета се наблюдава известен йо-йо ефект. Правилото е следното има ли лишения – има и йо-йо ефект. Тук в сравнение с останалите е по-малък.
 • Социално отчуждаване. Факт е, че храната сближава хората. Избягването на храненето с близките хора и споделянето на обща храна с тях неминуемо ще ви откъсне от тях. Освен това ще ви се наложи да избягвате социални събития, по време на които се сервира „неподходяща храна”, която ще ви изкуши да си хапнете нещо апетитно.
 • Физическо и психическо изтощение – то е незибежно, особено в ударния режим. След него най-вероятно ще се посъвземете. Но не е изключено и проблемът да се задълбочи. Това ще ви доведе на ръба на депресията, която е сериозно здравословно състояние.
 • Ако сте домакиня ще имате двойно повече работа да приготвяте храна за себе си и семейството. По възможност помолете половинката ви да помага.

В крайна сметка: Нашият екип смята, че диетата на Дюкан е с една идея по-добра от останалите, но е диета и крие рискове, които могат да се окажат подводни камъни за постигане на здравословно съществуване.

Храна за размисъл

Няма съмнение, че силно рестриктивната диета на Дюкан ще доведе до намаляване на теглото. Но елиминирането на здравословни хранителни групи и нередките странични ефекти правят тази диета за отслабване неподходяща в дългосрочен план.

Белтъчините определено са важна и задължителна част от здравословния начин на хранене, но не бива да се издигат в култ за сметка на въглехидратите и мазнините. Истински полезният за здравето режим следва да включва всички хранителни групи – зеленчуци, плодове, пълнозърнести и нискомаслени млечни продукти, полезни мазнини заедно с промотираните от диетата на Дюкан крехки протеини.

Може би ще предприемете правилен ход, ако преди да прибегнете до толкова рестриктивна диета като тази на Дюкан, да пробвате друга - включваща както контрол върху количеството приемани калории, така и разнообразие от хранителни продукти в умерени количества.

Прочетете още, свързано с темата: Диетата на Дюкан

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1 1 1 1 1 Оценка 4.00 (5 гласове)

Подобни материали

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Коментари  

+2
Трябва наистина да се внимава с тази диета - може да се окаже много нездравословна
+1
Така е! Аз лично имах известно време проблеми с бъбреците, които най-вероятно произтичат от високите дози белтъчини, които се приемат.
+3
Ако се приема определеното количество течности не би трябвало да има проблеми.Аз съм на тази диета от достатъчно дълго време и нямам оплаквания.Скоро си правих изследвания на кръвта,електрокардиограма и др. всички показатели са в норма.
Затова казвам на всички-СМЕЛО И РАЗУМНО да опитат
+2
Здравейте,
Именно целта на статията е да информира, а не да отрича режима. Появата на странични ефекти в резултат на диетата са твърде вероятни при неправилно изпълнение, а в някои случаи дори и при правилно. Съставянето на хранителен режим трябва да се изготвя индивидуално и да включва РАЗНООБРАЗНО меню, което е главният минус на тази диета.
0
отслабнах с тази диета за три месеца 23кг при строго спазване в интерес на истината чувствах се много добре противно на това което се пише-чувствах се много енергична и подмладена но стигнах до третия етап и не издържах за моите кг трябваше всички етапи да са с продължителност около 1 год. и не успях сега 1 г.след това сам качила 18 кг и то само на мазнини за мен и там съществува йо-йо ефекта...единственото предимство е че се отслабва бързо
+3
Здравейте риана,
Не трябва да забравяме, че недостатъците и предимствата на диетата се проявяват строго индивидуално. Ето защо при някои отслабващи тази диета може да бъде добре поносима, а при други - не, т.е. по-горе описаните странични ефекти да са изразени в различна степен или рядко да не са изразени.
Хранете се здравословно и се движете - по този начин няма да изпитвате познатия ни йо-йо ефект.
Благодаря Ви за коментара.
+2
az svalih 20kg i nyamam nikakvi zdravoslovni problemi
-1
А запазихте ли ги тези килограми?
Нека да не забравяме, че съществуват и доста късни ефекти от подобен род натоварване на организма с белтъци, които няма как да ги усетите сега...
+1
ВЪпреки че темата е доста старичка не пречи да ви разкажа моя горчив опит:

Преди 3 години надебелях доста сериозно поради разнообразни причини. Реших да почна Дюкановата диета – за около 7-8 месеца смъкнах 30 килограма.

Резултатите в момента са – връщане на тези 30 кг, висок холестерол, лека хипертония, високо кръвно налягане, хормонален дисбаланс, като черешката на тортата е, че ми откриха и Хашимото преди 6 месеца... И толкова съжалявам

Дюканската диета е за хора, които искат да смъкнат 2-3 килца за месец, не е за дълъг период от време, защото здравето ти отива на кино. Казвам го от личен опит, надявам се да ми се доверите
0
Изобщо не се подлъгвайте да спазвате тази "диета", освен , че е вредна за здравето - има и йо- йо ефект. Който иска да отслабва - да отива във фитнес залата и по стадионите - там е истината, като е необходимо да поддържа лек калориен дефицит от 200-300 кКал и да ограничи консумацията на тестени изделия и въглехидрати с висок гликемичен индекс. Всичко останало са празни сладки приказки за мързеливци, за които най добре е да лежат на дивана пред телевизора да се тъпчат с пържоли и да си мислят , че отслабват, Ха-Ха- ХА
-2
Аз я спазвах,но повече никога няма да допусна тази грешка.Не че получих здравословен проблем,обаче просто ми писна в един момент.А и това съвсем не е най-ефективния начин да отслабнеш,според мен.
0
И все пак не виждам какво толкова не харесвате на режима. Моята приятелка успя да смъкне немалко килограми с нея и сега след 2 години се чувства добре и е наддала само няколко килограма. Естествено се храни здравословно и спортува много!
+1
Цитит от Спортен тип:
Естествено се храни здравословно и спортува много!

Може би това е ключът към успеха, а не временните рестриктивни диети като тази на Дюкан.
+1
Според много диетолози обаче тази диета не включва всички необходими на организма хранителни вещества, необходими за неговото функциониране и добро здраве – един мултивитамин на ден не може да компенсира пълната или частична липса на плодове, пълнозърнести храни и здравословни мазнини.

Практиката показва също, че бързото намаляване на теглото през първата фаза амбицира доста от подлагащите се на диетата да я продължат по-дълго от предписаното, което създава непосредствена опасност за здравето им заради липсата на жизнено необходими хранителни вещества. Най-пряка е опасността за функционирането на бъбреците.

Загубата на повече от 1 кг тегло на седмица може да доведе до образуване на камъни в бъбреците и загуба на мускулна маса – заедно с целената загуба на мазнини и течности. А мускулната маса е все по-трудно да бъде възстановена с напредване на възрастта.

Запекът, лошият дъх, сухата уста и постоянната умора следва да се възприемат като предупредителен знак, че организмът не понася добре налаганите му ограничения и има нужда от повече енергия – най-вече благодарение на здравословни въглехидрати.

От психична гледна точка специалистите атакуват диетата на Дюкан, защото според тях първо правило на успешното (т.е. и трайно) отслабване трябва да бъде човек да се чувства добре.

Източник: http://dieti.info
+2
Въпреки многото критики към диетата, Дюкан си остава за мен един от най-добрите хранителни режими за отслабване.
+2
Правих диетата преди 2 години и трябва да ви кажа,че няма диета с такъв мигновен ефект,при която НЕ СИ ГЛАДЕН! Съгласна съм ,че здравословното хранене и спорта са най-важни,но когато човек желае силно да отслабне иска да види,че каквото и да е предприел има ефект,а именно с диетата на Дюкан това се вижда в началото и това ти дава стимул да продължиш.Аз не правих стриктно диетата,на мен ми трябваха само 4 кг.,за да влезна в норма /да стана 54 кг./и го постигнах .
+1
dietata zaslujava vnimanieto vi ,zastoto naistina deystva i to za kratko vreme uspavash za vlezesh vav forma .Ako sled neya se prodilji da se hrani razumno i raznoobrazno /bez da se nablaga na sladkoto i testyanoto-kakto napravih az/se zapazvat i postignatite rezultati.Az byah na neya predi 2 godini ,oslabnah s 15 kg i posle bavno,bavno si gi vizvirnah.Sega pak ot 2 dena sim na neya i ochakvam hubavi rezultati .DANO!!!! izvinyavam se za latinicata no klaviyaturata mi nyama kirilica ....
0
Може ли да се прилага диетата на Дюкан при хора с инфаркт/стент/?
+1
Определено не се препоръчва, ето тук може да откриете малко повече информация за здравословно хранене при хора със сърдечно заболяване.
+1
А ако се направи за кратко? Т.е. аз не искам да отслабвам, просто спирам цигарите и не искам да кача килограми.
+1
Здравейте, Ралица,
За кратко или не, моите препоръки са за здравословно и разнообразно хранене с контрол на калорийния прием, захарите, наситените и транс мазнините.
Все пак, ако единствената алтернатива е диетата на Дюкан пред Вас, смятам, че тя не е крайно негативна, ако в противен случай - напълнеете или продължите да пушите.
0
Явно при всеки е индивидуално , на мен още в началото не ми понесе , имах храносмилателни проблеми и я спрях.Това определено не е моята диета.По принцип мога да отслабна когато си поискам с повече движение, спорт, съобразяване на храната, изключване на сладкото за известен период, повече течности и силна воля! Успех в отслабването
+1
PRawih deiatata predi dwe godini . biah 91 kg i stignah do 69 za okolo 7 meseca. 23 kg si otidoha ,no za hubawo ili lo6o se wurnaha za okolo godina i biah stanal 87 , sled towa prawih dietata o6te wednuj no prosto za po kratko wreme.....stignah do 75 i sega otnowo sam 81 , mislia otnowo da ia po4na i dokolkoto ida stigna , iskam da zapazia "idelanoto si teglo" koeto 6te re4e 73 , 74 kg . moiata taina se sastoi wuw fatka ,4e ne spriah da iam sladko , poneje bez nego izpadam po4ti w abstinencia :D , w slu4aia izbrah meda, prez den poniakoga i do 5 puti w sedmicata si slagah po edna 4aena laji4ka w tricite. mislia ,4e towa mi e dawalo "silite" , koito sa mi bili nujni ,za da se 4uwstwam dobre dokato prawia deitata . pri men meda wapreki 4e e seriozen waglehidrat , ne dade niakakwi otrajenia. moga da go preporu4am za onezi ,koito imat trudnosti s izpulnenieto na dietata!!! medut kaktoi o6te 35 produkta w swetownata kuhnia sa t.nar superhrani ,dawa6ti nai mnogo i barzo energia na tialoto i razgrajda6ti se na 99 do 100 % !!!
+2
Йо-йо ефекта го има след абсуютно всяка диета ако се върнете кам стария си начин на живот..., но се предполага че за месеците през които е на диета даден човек се научава да се храни здравословно за напред . Спорт и здравословен начин на живот и кг. не се връщат. Аз свалих 30 кг. с Дюкан преди 4 год. и все още не съм качила нито кг.Разбира се начина ми на живот не е като преди 4 год. Сега спортувам ,храня се здравословно позволявам си глезотийки само събота и неделя ..правя жсеки четвъртък протеинов и нещаата се компенсират..Само препорачвам на хората които имат да свалят много кг. да пият някакви витамини от време на време.
0
28-годишна жена почина от анорексия
0
Цитит от Mimito:
28-годишна жена почина от анорексия

от iNews.bg | 16.04.2013 | 10:49
0
i az pravq dietata,na 2 faza sum.zapo4nah dietata predi 2 sedmici s teglo 48 kg,celta mi e 44.do sega sum smuknala kilo i polovina,46,5-47 sum i ne se oplakvam,po-skoro 6tqh da se stresna ako bqh svalila pove4e ot 2kg za desetina dena.ne gladuvam! Nqkoi ako iska da si spodelqme ne6to,ili iska da vidi kakvo 6te se slu4i s moite kg ,moje da pi6e na e-mail uufff@abv.bg,predi sam da q po4ne ili ako q e po4nal
0
ей,някой да не си помисли,че щте живее вечно!!!голям праз,че си бил в цветущо здраве когато катастрофираш!!!квото ти е драснато....
0
Диетата е перфектна и намам йо йо ефект.Свалени 8 кг и се чувсвам прекрасно вече 7 години.Преди да започнете диетата препоръчвам да прочетете книгата на Дюкан внимателно.