Прополис

(обновена )

Прополис представлява смолисто вещество, произвеждано от пчелите, които го събират от пъпките на растенията и кората на дърветата, особенно от иглолистните и тополите.

прополисСъстояние на дефицит на прополис

Прополисът не е есенциална хранителна съставка и състояния на дефицит не са докладвани.

Къде можем да открием прополис?

Прополисътможе да бъде открит под формата на течни екстракти, капсули и таблетки. Кремове и спрейове за локално приложение, съдържащи прополис, се предлагат също на нашия пазар, но дали тези продукти имат някакъв ефект остава все още спорен въпрос.

Какви странични ефекти са наблюдавани?

Прополисът е нетоксичен продукт, въпреки че в редки случаи са докладвани алергични реакции. Тези реакции нормално се ограничават до кожни обриви. Счита се обаче, че подобно на други пчелни продукти (например полен и пчелното млечице) по-сериозни алергии са също възможни. Хората, които са алергични спрямо пчелния полен и меда, не трябва да консумират прополис, ако не са тествани предварително за налична алергия.

В периодна на бременност и кърмене жените не трябва да приемат прополис, докато не се изяснят ефектите му върху тях и плода.

Не са известни взаимодействия на прополиса с лекарства.

Съвети за прием и дозировка

Повечето производители препоръчват прием на 500 мг един или два пъти дневно. За локално приложение на прополис прочетете инструкциите, написани върху етикета на продукта.

Коментирай

Коментари

Светлана
+1Светлана09-01-2011 18:16
Много ценен нутриент за малки и големи е прополисът.
Цитиране

Добавете коментарЗащитен код