Желязо

(обновена )

желязо

Желязото е есенциален за човека минерал.

То е част от хемоглобина – молекулата, която пренася кислорода в кръвта. Хората с железен дефицит се уморяват лесно, защото тяхното тяло не може адекватно да снабдява клетките с кислород.
Желязото е също част от миоглобина – молекулата, необходима за складиране на кислород в мускулите.

Без достатъчно желязо в тялото аденозин трифосфатът (енергийното гориво на организма) не може да бъде правилно синтезиран. Ето защо хора с железен дефицит може да страдат от крайно изтощение дори, когато техните хемоглобинови нива са в норма.

Симптоми на дефицит и рискови групи

По правило вегетарианците ядат по-малко желязо от останалите хора. Освен това формата на желязо, която те консумират, по-трудно постъпва в организма. Ето защо вегатарианците са по-поддатливи към железен дефицит.

За наша радост обаче недостигът на желязо най-често не е само причинен от липсата му в храната. Главната причина обикновено се крие другаде.

Следните групи хора са застрашени от железен дефицит:

 • бременни жени
 • спортисти, подложени на големи физически натоварвания
 • хора, вземащи често аспирин
 • хора, които страдат от паразитни инфекции, хемороиди, язва, язвен колит, болестта на Крон, гастроинтестинален рак или други състояния, причиняващи загубата на кръв или малабсорбция

Спадащи към рисковата група са и новородени, живеещи в условията на замърсен въздух в сърцето на големи градове. Развитият железен дефицит ги предразполага към забавяна в развитието по-често от останалите деца. Ето защо прибавяне към храната на допълнителни количества желязо, предназначени за новородени, след лекарска консултация, спомага за намаляването на честотата на умственото изоставане у деца.

Временната апнея (спирането на дъха за кратки периоди) е често срещан проблем, засягащ около една четвърт от здравите деца. Това състояние се свързва с желязодефицитната анемия. Смята се, че приемът на допълнително желязо под формата на добавка към храната може да подобри това състояние.

Хората, които влизат в една от по-горните групи, дори и бременните, не трябва да прибързват с допълнителен прием на желязо без да се консултират предварително с лекар. Лесната уморяемост, първият симптом на железен дефицит, е твърде неспецифичен и може да бъде свързани с редица други състояния.

Преди да вземем решение дали да приемаме допълнително желязо или не, трябва да се консултираме задължително с нашия лекар.

Къде да открием желязо? Източници.

Най-добрата форма на желязо можем да намерим в месото, рибата и морските храни.

По-неефективна форма можем да открием както в тези продукти, така и в изсушените плодове, зеленолистните зеленчуци, виното и железните хранителни добавки.

Киселите храни (например доматеният сок), приготвен на железен тиган, също се оказват добър източник на желязо.

Възможни ли са нежелани реакции?

Желязото под формата на железен сулфат е водеща причина за случайни отравяния на деца. Ето защо не трябва да оставяме желязни хранителни добавки в досег до деца.

При пациенти с хемохроматоза, хемосидероза, полицитемия и желязо-съхраняващи анемие е противопоказан приемът на железни добавки.

Приемането на терапевтични дози желязо може да бъде причина за появата на запек. За да избегнем задълбочаването на проблема, специалистите препоръчват да сменим формата на желязото, да тренираме и да консумираме с храни, богати на фибри. Понякога е необходимо и намаляването на дозата желязо.

Някои проучвания показват връзка между екстремно високи нива на желязо в тялото и развитието на следните заболявания: диабет, рак, инфекции, системен лупус еритематозус, усложнения при ревматоиден артрит и болест на Хънтингтън.

Други проучвания сочат, че много високите количества складирано желязо в организма увеличават и риска от сърдечни заболявания. Това е още един довод в подкрепа на факта, че хора, които нямат недостиг на желязо, не трябва да приемат допълнително към храната железни добавки.

Пациенти на хемодиализа примат желязо под формата на инжекции. Поради това те често страдат от състояние, наречено „оксидативен стрес”. Това се поражда, тъй като желязото е про-оксидант, което означава, че то променя молекулата на кислорода по начин опасен за нашите клетки. Този страничен ефект може да бъде повлиян от прием на антиоксиданти, най-често витамин Е.

Приемът на допълнително желязо и цинк води до по-добрата абсорбция от организма на витамин А и комбинацията на тези три елемента се използва при терапията на деца с дефицита им.

Хора, болни от Хепатит С, които не се повлияват от интеферона терапия, имат високи нива на желязо в черния дроб. Кръвопускането при тях е алтернативен начин да се облекчи състоянието им. Тези хора съо не трябва да приемат добавки съдържащи желязо.

Много храни напитки и медикаменти пречат на нашия организъм да абсорбира желязото:

 • зелен чай
 • кафе
 • червено вино
 • растителни източници на фосфор
 • житните растения
 • калция в храната и добавките
 • соевия протеин
 • яйцата

Тези продукти могат да бъдат полезни при интоксикация с желязо.

Препоръчителна доза и съвети за прием

Ако Вашият лекар Ви постави диагноза железен дефицит, приемането на железни добавки към храната е задължително. Препоръчителната доза е 100 мг. След изчезване на проявите на недостиг тази доза следва да се коригира.

Когато се останови недостиг на желязо, Вашият лекар трябва също да определи причината за това. Обикновено тя не е сериозна, например нормално менструално течение или даряване на кръв. Понякога обаче дефицитът на желязо може да означава язва или дори рак на дебелото черво.

Някои жени в предменструална фаза на своя месечен цикъл имат нужда от допълнителни количества желязо. Най-често 18 мг желязо, които се съдържат в мултивитамините, са напълно достатъчни за предотвратяването на дефицит.

Коментирай

Коментари

Славяна
+1Славяна21-01-2011 04:37
Привет!!!
Детето ми е на 3год. има железен дефицит и пием малтофер за да коригираме стойностите на желязо.Хематоложката ме посъветва да направим после и допълнителни изследвания, които са свързани със стомахчето на детето, но за тази цел трябва да лежим в болницата 1 седмица.Изследванията са необходими за да се разбере откъде детето губи желязото. Той обаче никога е нямал проблем със стомаха. Винаги се е хранил добре, не е повръщал, нямал е никакви кръвотечения. Просто искам да попитам няма ли и друга причина за загубата на желязо освен тази свързаната със стомаха, защото съм убедена, че това мъчение , което трябва да преживее малкия заради изследванията са излишни. Мисля така защото заная, как съм го хранила, как е приемал храната и , че не ми е създавал никакви проблеми свързани със самото хранене
Цитиране
ЗдравБъди
0ЗдравБъди21-01-2011 11:51
Здравейте,

В конкретния случай допринасящите фактори и причини за желязо-дефицитна анемия могат да бъдат:
1. Недостатъчен внос на желязо с храната (обичайно при строги вегетарианци).
2. Повишена потребност по време на растеж, бременност, кърмене, при лечение на витамин В12- дефицитна анемия с витамин В12.
3. Хронични кръвозагуби.

Към последната точка спадат всички кръвотечения от храносмилателния тракт (не само от стомаха). Често такива хронични кръвотечения остават незабелязани дълго време (окултни кръвотечения) и са причина за желязодефицитна анемия. Ето защо Вашият лекар Ви е насочил към изключването им.

Аз също Ви препоръчвам да му се доверите, тъй като анемията е сериозно състояние и трябва да бъде своевременно диагностицирано и активно лекувано.
Цитиране
румянка
-1румянка07-02-2011 23:14
На лечение за хепатит - С съм. Забелязах, че при рутинните изследвания по време на лечението желязото ми е увеличено доста 27, 47мл.Хемоглобина ми е 103, хематокрита - 0313, еритроцити - 3.17. Те за занижени в резултат на лечението. Преди лечението никога не съм имала завишени стойности на желязото.Не съм вземала и не вземам никакви добавки. Пия предимно сок от червено цвекло, смесено с портокали и ябълки заради спадането на кръвните показатели при лечението на хепатит С. Възможно ли е увеличеното желязо да се дължи на силно увреждане на черния дроб?
Цитиране
Спортен тип
+1Спортен тип08-02-2011 10:07
Здравейте,

Тези въпроси (повишеното желязо + анемията) най-добре да се обсъдят с лекуващия лекар. Към анализа трябва да се включат изследвания на желязо-свързващия капацитет (ЖСК), феритин и трансферин. За развитата анемия може да не е достатъчно "сок от червено цвекло, смесено с портокали и ябълки", но това трябва да се обсъди с лекуващия лекар.

И все пак: Съществуват проучвания, според които има връзка между развитието на хроничния хепатит C и натрупването на повече желязо в организма. Установено е, че част от хората с хроничен хепатит C имат повече натрупано желязо в организма, и също е открита връзка между това как отговарят на интерфероновата терапия хората с хроничен хепатит и имащи натрупано желязо в организма си - те отговарят по-лошо на такава терапия. Все пак тези твърдения не са напълно доказани, а съществуват и изследвания, които ги отричат.

Ето защо някои специалисти препоръчват да се ограничи желязото.
Цитиране
И
0И31-05-2013 10:28
Здравейте, преди 2-3 месеца имах затруднено дишане и реших да отида на преглед, взеха ми кръв и се оказа ,че нормите ми са ниски и имам желязно дефицитна анемия. Хемоглобина ми беше 83 , а желязото към 4 и нешо. Изписаха ми Малтофер - таблетки които пих 1 месец, след което отидох отново на преглед като ми взеха кръв и резултатите ми бяха- хемоглобин - 93 , а желязото пак ниско. Казаха ми да пия още един месец Малтофер и след известно време да отида пак да ме изследват. Когато ми излязох резултатите вчера- хемоглобина ми беше 90, а желязото- 4,8. Искат да ми слагат Б12 инжекции. А аз от както се помня съм с ниско кръвно , хемоглобина ми преди 3-4 г помня ,че пак беше 93. Как да повиша желязото и хемоглобина си , бихте ли ми дали някакъв съвет, явно по наследство си имам недостиг на желязо , тъй като знам ,че баба ми е имала малкръвие.
Благодаря предварително!
Цитиране
Д-р Георгиев.
0Д-р Георгиев.03-06-2013 18:50
Така, най-малкото желязoдефицитна анемия не се лекува с вит. B12. Второ, макар и да е необходимо, лечението с желязо няма да реши проблема, поне не кардинално. За целта трябва да се уточни произхода на анемията - дали е окултно кървене от ГИТ, възпалителен процес и др. Направете консултация с интернист за целта.
Цитиране
I
-1I03-06-2013 19:52
Благодаря Ви за отговора, а задължително ли ЖДА се поражда от кръвоизливи или възпалителни процеси както написахте?
Цитиране
sanka
0sanka07-10-2015 18:45
Slet aborta s hapce polucih sarbrsh po tqloto in timnite casti i nai vece v glavata ot zat dali e vakmajno da namam jelqzo v kravta.ako moje nqkoi dami kaji na kvo se dalji toba .predvaritelno blagodarq.
Цитиране

Добавете коментарЗащитен код