Как да повлияем умората с хранене

Въпреки че причините за възникване на умората не са изяснени напълно, специалистите в областта на храненето твърдят, че добрият хранителен режим може да ни запази пълни с енергия през целия ден.

умора и хранене

Всеки един от нас се чувства през определен период от време уморен. За някои това се случва почти всеки ден и е сериозна пречка за поддържането на доброто настроение.

Умората представлява умствено или физическо изтощение. В много случаи се касае за нормално явление – процес, който забавя жизнените функции на организма в края на деня и ни подготвя за сън. Същевременно тя може да предпази пренатоварените мускули от травма при изтощителна спортна активност.

За съжаление твърде често умората оказва отрицателно въздействие върху нашия живот – в най-добрия случай тя може да доведе до неудобство, а в най-лошия - до тотално изнемощяване.

По-долу ще представим няколко лесно постижими промени в нашия хранителен план, които могат да ни предпазят ефикасно от появата на умора.

Пийте много вода. Всеки от нас е чувал този съвет по няколко стотици пъти, но все пак малко хора си набавят достатъчно вода. Дори и едно безобидно на вид обезводняване, което е често срещано, може да бъде предпоставка за възникване на умора. Дехидратацията намалява кръвния ток към органите, а това забавя функцията на мозъка и организма като цяло.

Експертите препоръчват да приемате около осем чаши вода на ден и да не чакате да ожаднеете, за да пиете отново вода.

Яжте задължително закуска

Мозъкът е орган, който използва до 30 процента от калориите и е винаги „гладен”. Добрата закуска попълва нашите енергийни запаси, изтощени по време на сън, и ни тонизира през сутришните часове. Това е особено важно за децата, които имат засилен метаболизъм и по-малки запаси от енергия.

Препоръчително е да включите в закуската пълнозърнести храни, плодове и мляко. Ако е възможно консумирайте сутрин и ядки.

Осигурявайте си комбинация от белтъци и въглехидрати, особено следобед

Най-вероятно сте забелязали, че почти всеки ден около 4 часа следобед изпитвате чувство на сънливост. Не се притеснявайте – това е нормално явление и е част от естествения дневен ритъм на мозъка. Д-р Джудит Уъртман, която е експерт в областта на храненето към престижен американски университет, препоръчва консумацията на белтъци и въглехидрати заедно по време на следобедната закуска, за да се справим ефикасно с чувстото на умора по това време. Белтъците съдържат аминокиселината триптофан - предшественик на серотонина, който представлява невротрансмитер. Той поддържа доброто и спокойно настроение, което ни помага да се справим с емоционалната умора. Ако се приемат заедно с белтъците, въглехидратите повишават постъпването на триптофан в мозъка. Богатите на протеини храни съдържат също тирозин – предшественик на други два невротрансмитера (допамин и норепинефрин), които ни държат будни, мотивирани и с повишено внимание.

„Съществува една група хора, които са особено податливи към следобедната умора” твърди Уъртман, „Те се наричат ‘жени’”. Жените често избират за свое следобедно меню оскъдно количество салата, което не им осигурява необходимите хранителни вещества. Уъртман препоръчва да се консумира комплекс от протеини и нерафенирани захари, за да се поддържа добро настроение в тази част от деня.

Използвайте кофеина разумно

Кофеиновите напитки се борят с умората. Кофеинът не само ни кара да се чувстваме пълни с енергия, но и увеличива възбудимостта, скоростта на реакция и способността за ясно мислене до три часа след неговата употреба. Изследователият Харис Либерман, физиолог в армията на САЩ, твърди, че дори и да сте отпочинали една кутийка кола може да подобри бдителността.

Въпреки това голямото количество кофеин може да ви направи раздразнителни и нервни, което да влоши състоянието на настъпващата умора. Кафето късно през деня може да причини безсъние. Ето защо специалистите препоръчват една чаша кафе сутрин със закуската и кола в следобедните часове.

Набавете си достатъчно калории, но избягвайте големите хранения

Докато преяждането е сериозен проблем на много хора и може да доведе самостоятелно до умора, интензивният спорт или стриктната диета могат да доведат до недостатъчен прием на калории и пак до изтощение. Затова си набавяйте достатъчно храна през деня, като това трябва да се съобразява с вашия пол, години, конституция на тялото и ниво на активност. Високо-интензивните тренировки изискват по-висок прием на белтъци.

Противопоказно е да приемате всичките си калории в едно или две дневни хранения. Вместо това яжте по малко пет шест пъти на ден. По-честите и малки хранения поддържат нивата на инсулин постоянни и осигуряват стабилни нива на енергия през целия деня.

Консумирайте богати на желязо храни.

Желязото позволява на кръвта да носи кислород до органите на тялото. Лишен от достатъчно кислород, мозъкът не може да изпълнява правилно своята функция, а това води до появата на чувство на умора. Недостатъчният прием на желязо е по правило по-често срещан проблем при жената.

Ако подозирате, че не консумирате достатъчно от този ценен минерал, увеличите своя прием, като ядете червени меса, черен дроб, спанак и кайсии.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали