Аминокиселини - общ преглед

Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъците (протеините) в нашето тяло.

Функции

аминокиселиниДвадесет аминокиселини са необходими за изграждането на протеините, нужни ни за растеж, възстановяване и поддръжка на тъканите.

Единадесет аминокиселини могат да бъдат синтезирани самостоятелно от нашия организъм, докато другите девет (наричани есенциални или незаменими) трябват да бъдат приемани с храната. Есенциалните аминокиселини са изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Аминокиселината хистидин се счита за полу-есенциална, тъй като нашият организъм не винаги се нуждае от хранителни източници за нейното набавяне. Неесенциалните (заменимите) аминокиселини са аргинин, аланин, аспарагин, аспарагинова киселина, цистеин, глутамин, глутаминова киселина, глицин, пролин, серин и тирозин.

Пример за друга аминокиселина в нашето тяло е карнитинът, който изпълнява функции, различни от изграждането на протеини, и често се използва в терапията срещу затлъстяването.

Недостиг на аминокиселини?

По-голяма част от българското население си набавя чрез храненето достатъчно големи количества белтъци и повече от достатъчни количества от всяка една есенциална аминокиселина.

Хората, спазващи строги диети, стриктните вегетарианци и всички останали, приемащи по-малък брой калории от необходимия, могат да развият недостиг на една или няколко есенциални аминокиселини. В тези случаи вариантите са два:

  • ако тялото е подложено на увеличаващи се физически натоварвания, то не изгражда повече мускулна маса
  • тялото разгражда белтъците от мускулната тъкан и използва получените аминокиселини за нуждите на жизнено важните органи в нашето тяло

Къде да ги намерим?

Храните от животински произход като свинското, телешкото и пилешкото месо, рибата, яйцата и млечните продукти са най-богатите източници на есенциални аминокиселини. Растителните храни обикновено са бедни или в тях липсва една или повече от пълния набор есенциални аминокиселини. Този недостиг може да бъде избегнат посредством консумация на богато разнообразие от растителни продукти. Например житните растения са бедни на лизин, докато фасулът е богат източник на тази есенциална аминокиселина.

Преди се е смятало, че по време на всяко хранене вегетарианците трябва да приемат цялата гама от есенциални аминокиселини, за да задоволят дневните белтъчни нужди. Например боб и житни растения трябва да бъдат комбинирани заедно в едно хранене. По-нови проучвания опровергават тази теза и доказват, че консумация на правилно подбрани растителни продукти през целия ден е важна за набавянето на всички есенциални аминокиселини.

Дози и препоръки за прием

Хранителните експерти препоръчват белтъците, основен източник на аминокиселини, да съставляват 10-12% от калориите при балансирано хранене. Трябва да се има в предвид, че нуждите на нашето тяло зависят от редица фактори: възраст, тегло, здравословно състояние и други.

Човек нормално трябва да приема около 0.8 грама на килограм белтък дневно. Използвайки тази формула дневният дажба белтък на 70 килограмов човек трябва да бъде приблизително 56 грама.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали