Влакнини (фибри) и баластни вещества

Влакнините (фибри) са нормална съставка на продуктите от растителен произход и са съединения с различен състав и произход.фибри, влакнини, баластни вещества Те представляват сложни въглехидрати, които не могат да бъдат смлени и преработени в организма. Фибрите се разделят на две главни категории – разтворими във вода и водно неразтворими.

Понятието баластни вещества описва несмилаемата част на ежедневната ни храна и включва както всички влакнини, така и част от липидите (различни восъци). Баластните вещества са предимно от растителен произход и по-рядко от животински. Баластните вещества придават обем на храната, което е нужно за добрата перисталтика и по този начин се стимулира придвижването на храната през храносмилателния тракт.

Видове фибри

Разтворими Неразтворими
Ябълки Фасул
Цитрусови плодове Кафяв ориз
Ягоди Пълнозърнест хляб
Круши Царевица

Според разтворимостта си във вода фибрите се делят на 2 групи:

  • водноразтворими - пектини, хемицелулози, слизести вещества и др.
  • воднонеразтворими - целулоза, лигнини, агар-агар.

За храненето на човека най-голямо значение имат целулозата и пектините. На таблицата са представени най-популярните храни източници на неразтворими и разтворими влакнини.

Къде да открием влакнините? Храни богати на фибри.

Несмилаемите влакнини се намират в големи количества в истинските пълнозърнести продукти. Овесът, ечемикът, бобовите растения, плодовете и повечето зеленчуци са изключително богати на фибри и са най-добрите източници на водно разтворими фибри.

Най-добрият източник на лигнани е растението лен (ленено семе).

Хранителен продукт Размер Количество фибри в грамове
Банан среден размер 2,7
Круша среден размер 4,0
Зърна 1 чаша сварени 2,0
Броколи 1 чаша сварени 2,3
Фасул 1 чаша сварен 3,3
Картофи среден размер 4,8
Ядки 10 бр. 2,2
Кафяв ориз 1 чаша 2.0
Пълнозърнест хляб 1 филия 1,5

Същестува ли състояние на дефицит?

Хранителният режим на повечето българи е беден на растителни влакнини, тъй като в менюто ни се включват най-вече бедни на фибри растителни храни като бяло брашно, бял ориз и плодови сокове (вместо цели плодове).

Повечето така наречени „пълнозърнести” продукти включват главно в състава си бяло брашно. Ето защо ви препоръчваме да четете етикетите и да избягвате продукти, на които в състава пише брашно, тъй като обикновено става въпрос за бяло брашно. Храната в заведенията за бързо хранене обикновено също е бедна на влакнини.

Ползата от консумирането на пълнозърнести продукти се крие в съставките на външната обвивка на растителните семена. При рафинирането на тези продукти тази обвивка се премахва и поради това в бялото брашно и оризът почти липсват баластни вещества.

Предварителни проучвания сочат, че жени, които консумират главно пълнозърнести храни, живеят по-дълго.

Нежелани реакции и странични ефекти на влакнините

Въпреки че приемът на някои храни, изключително богати на фибри, може да причини алергия при някои хора, ползата за нашето здраве от консумацията на фибри е далеч по-голяма.

Фасулът, който е добър източник на влакнини, съдържа други несмилаеми въглехидрати, които могат да доведат до появата на газове. За щастие този проблем може да бъде решен след приема на специални ензимни продукти, подобряващи смилането на тези въглехидрати.

Влакнините понижават постъпването на някои минерали в организма. Въпреки това храните, богати на фибри, най-често съдържат и голямо количество минерали. Логиката изисква обаче калцият, магнезият и мултиминералните комплекси да не бъдат приемани заедно с храна, богата на фибри.

Хората със склеродерма (системна склероза) трябва да се консултират с лекар преди да консумират голямо количество фибри под формата на храни или хранителни добавки. Въпреки че високият прием на влакнини от храната може да облекчи чревната симптоматика при някои пациенти, съществуват няколко случая на хора със склеродерма, които развиват сериозен запек и дори обструкция на храносмилателните пътища, изискваща хоспитализация.

Взаимодействия с лекарства

Определени лекарствени медикаменти влизат в взаимодействия с влакнините. Верапамил увеличава нуждите на организма от влакнини. Ловастатин има обратния ефект – той ги понижава.

Пропоксифен влиза в по-сложно взаимодействие с влакнините и се нуждае от по-обстойно обяснение.

Препоръчителни дози и съвети

Хранителният режим на повечето българи осигурява около 10 грама фибри на ден. Препоръчва се увеличаването на приема на фибри до дневни количества – 40-60 грама.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.00 (2 гласове)

Подобни материали