Пробиотици

(обновена )

Пробиотиците представляват живи бактерии, които повлияват благоприятно равновесието на чревната микрофлора:

пробиотици
  • задържат растежа на вредните бактерии
  • допринасят за доброто храносмилане
  • засилват имунната функция
  • увеличават резистентността на човек към инфекции.

Хората с "процъфтяващи" чревни колонии на полезни бактерии са по-добре подготвени да противодействат на растежа на болестотворни бактерии. (виж още пребиотици)

Бактериите от групите Lactobacillus и Bifidobacteria поддържат благоприятното равновесие на чревната флора, произвеждайки органични съставки като млечна киселина, водороден пероксид и оцетна киселина, които увеличават киселинността в червата и спират размножаването на вредните бактерии. Пробиотичните бактерии също образуват вещества, наречени бактериоцини, които изпълняват функцията на естествени антибиотици и убиват нежеланите микроорганизми.

Възможен ли е дефицит на пробиотици?

Хората, които често злоупотребяват с антибиотици, ядат некачествена храна или страдат от профузна диария, страдат от повишен риск за развитие на състояние с намалено количество на пробиотична микрофлора.

В кои храни и продукти се съдържат пробиотици?

Полезни бактерии се съдържат в ферментираните млечни продукти – главно в киселото мляко, което се използва от народа като лекарство от стотици, ако не и хиляди години. Киселото мляко е традиционен източник на полезни бактерии. Въпреки това съвременните марки кисело мляко варират значително по състав и бактериални щамове. Някои кисели млека, особено ако са замразени, не съдържат живи бактерии.

Други източници на пробиотици са млякото на прах, течните екстракти, капсули и таблетни форми, съдържащи пробиотични бактерии.

Възможни странични ефекти

При употребата на пробиотици не са докладвани странични ефекти у хора с нормална имунна функция.

Бактериите Acidophilus и Bifidobacteria могат да произвеждат витамини от група B, включително ниацин, фолиева киселина, биотин и витамин B6.

Определени лекарства влизат във взаимодействие с пробиотиците.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Препоръчителните количества на пробиотиците варират значително и се определят индивидуално в зависимост от нуждите на организма. От един до два милиарда колония образуващи единици (КОЕ) на ден от Acidophilus се приемат за минимално количество за нормалното поддържане на чревната микрофлора. Някои проучвания с вида Saccharomyces boulardii предполагат прием от 500мг четири пъти на ден.

Някои съмнения за ефективността на пробиотиците

Добре известен е фактът, че ефективността на пробиотика зависи най-вече от качествения състав и количеството на приетите бактериални щамове. Доналд и Браун (Donald J. and Brown N. D. 1993. Probiotics and the intestinal ecosystem. Let’s live, November, 45-47) установяват, че позитивен регулаторен ефект може да се постигне, когато минималното количество живи активни клетки в 1 г продукт превишава 1 милиард.

Освен това от край време остава неразрешен спорът, доколко тези полезни бактерии преминават непроменени и остават жизнени по цялата дължина на храносмилателния тракт, за да променят микробния баланс в дебелото черво.

{rt}

Коментирай

Коментари

Интересно
-1Интересно04-04-2011 18:31
Интересна статии за пробиотиците... Но въпреки това смятам, че те са много полезни!
Цитиране
Тодор Кърков
+1Тодор Кърков25-09-2011 10:36
След прекаран грип и лечение с антибиотици ,получих лека болка в корема и разтройство.Това ми състояние продължи достатъчно дълго и пречеше на ежедневните ми задължения ,за това потърсих съвета на личния ми доктор.Препоръча ми пробиотик.В аптеката имаше много видове и понеже нищо не разбирам се обадих на моя близка ,която знам ,че се интересува много от тези неща заради стомашни проблеми. Тя ми каза за пробиотика на Webber Naturals.Помогна ми и сега го препоръчвам на всичките си познати.Решил съм да пробвам и някой друг продукт на тази фирма.http://zdravbadi.com/componen ts/com_jcomments/images/smiles/lol. gif
Цитиране
карорина
0карорина12-12-2011 19:58
Много интересни и полезни се оказаха тези пробиотици, а до няколко години само малцина знаеха ползите от тях. Те се съдържат най-вече в киселото мляко и действат много благоприятно на организма. Повече информация за тях можете да намерите тук: http://www.kiselomliako.bg/health.php?content_id=7&article_id=19
Цитиране

Добавете коментарЗащитен код