Какви опасности крие преяждането?

Преяждане и болести.

В народопсихологията на българина е залегнало схващането, че софрата трябва да е богата, вечерята да продължава с часове и храненето да е на корем.

Особено това се случва по празниците, когато цялото семейство се събира и от сутрин до вечер се стои на масата. Последица от всичко това е преяждането с чувството на дискомфорт и подуване на корема, болка, често оригване до гадене и повръщане.

Това са една малка част от симптомите, които алармират, че организмът ни страда от нашата лакомия и има нужда от почивка. Често преяждането е причина за възникване на спешни състояния, които ни карат да търсим лекарска помощ.

Именно на това - кои заболявания можем да провокираме от преяждане, ще се спрем в тази статия и ще Ви обърнем внимание как да предотвратите неприятните последствия от преяждането.

1. Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

ГЕРБ е най-честото заболяване на хранопровода, изразяващо се във връщане (рефлукс) на стомашно съдържимо в него и като последствие увреждане на лигавицата му. Основната причина за това е отпускане на долния езофагеален сфинктер (разположен на границата на хранопровода и стомаха).

Налягането на сфинктера е най-ниско в периода на нахранване и най-високо през ноща. Покачването на вътрекоремното налягане, разтягането на стомаха, някои храни и медикаменти намаляват налягането му и провокират рефлукса.

Симптомите, с които се проявява ГЕРБ са: парене, оригване, кисeлини и връщане на стомашно съдържимо в устата, съпроводени с болка зад гръдната кост, която е с характер на пареща или стягаща. Често болката зад гръдната кост може да се сбърка с инфаркт, но това което я отличава е, че се появява след хранене или в легнало по гръб положение и се успокоява след приемане на антиацидни лекарства.

Възможно е и появата на някои неспецифични симптоми като гадене, повръщане и подуване на корема.

За поставяна на диагнозата е необходимо в болнични условия да се изследва pH на долната част на хранопровода и да се изследва налягането на сфинктера.

Храните, които провокират оплаквания са мазни храни, цитрусови плодове, алкохол, кафе, шоколад, мента, домати и доматен сок. Поява на рефлукс може да има при лягане по гръб, вдигане на голяма тежест или стягане на тялото непосредствено след нахранване.

Хигиенни мерки при ГЕРБ:

  • повдигане на горната половина на тялото
  • промяна в диетата
  • ранна вечеря; никаква храна преди лягане
  • прием на ниско калорична, с ниско съдуржание на мазнини храна за вечеря
  • изключване на цитрусови сокове, домати и доматен сок, кафе, алкохол, шоколад
  • намаляване на телесното тегло
  • ограничаване приемането на лекарства провокиращи рефлукс
  • да се избягва ранното лягане след храна
  • да не се носят тесни, стягащи дрехи
  • да се избягва пушенето

Това, което препоръчват специалистите в случаите на рефлукс е освен промяната в стила на живот и внимателното подбиране на менюто е и възможното приемане на антиацидни лекарства, H2-блокери ( Ранитидин, Фамотидин) или Инхибитори на протонната помпа (Омепразол, Нексиум).

2. Жлъчно-каменна болест (холелитиаза)

Жлъчно-каменната болест е едно заболяване, което протича с образуване на камъни в жлъчните пътища, които водят до запушването им и евентуално последващото им възпаление. Афоризмът "fair, fat, fertile females of forty" (светли, дебели, плодовити жени на 40 години) може да се каже, че важи почти в пълна степен за това заболяване.

Причината се състои в повишеното насищане на жлъчката с холестерол, последващото му преципитиране с образуване на микрокристали и сформиране на ядрото на бъдещия камък. Нарушеното изпразване на жлъчния мехур е предпоставката за образуване на камъни. Причина за появата на симптоми може да бъде т. нар. жлъчна кал, чиято патогенеза е подобна.

Храните, които провокират оплкавания са сланина, жълтъци от яйца, шоколад, тлъсти меса, богати на мазнини ястия, алкохол, кафе, студени или силно газирани напитки. Симптомите се провокират обикновенно след обилно нахранване, но е характерно, че те се появяват след диетична грешка при хора имащи предразположение към това заболяване. Изброените храни имат холецистокинетичен ефект (стимулират раздвижването на жлъчката) и по този начин сформираните преди това камъни тръгват по жлъчните пътища и обикновено ги запушват в участък, през който не могат да преминат.

Симптомите на жлъчната колика обикновено започват с чувство на тежест и разтягане в дясното подребрие, метеоризъм и гадене. Болката най-често се появява внезапно и много често нощем като може да бъде постоянна или коликообразна. Тя може да продължава от 15мин. до 24 часа и преминава спонтанно или от аналгетици. Често тя се премества от дясното подребрие към гърба и дясното рамо. Болните е възможно и да повръщат при много силни кризи.

За поставянето на диагноза е необходимо провеждането на ехография, при която много ясно могат да се видят камъните или жлъчната кал.

Лечението при лека степен на холелитиаза е ограничаване на изброените по-горе храни, провокиращи кризи, приемане на повече растителни храни, богати на фибри, както и чести и малки по количество хранения. Във всички останали случаи оперативното лечение е единственото решение на този вида заболяване.

При жлъчна колика се прилагат аналгетици, спазмолитици и комбинация от тях ( Папаверин, Но-шпа, Бусколизин).

3. Остър панкреатит

Острият панкреатит е остро настъпило възпаление на жлезата, при което под влияние на външни фактори се активират вътрежлезните ензими и настъпва самосмилането й. Обилното преяждане и/или приемането на голямо количество алкохол са едни от основните причини за остър панкреатит. Това е заболяване, което изисква спешна медицинска помощ и често е причина за остър хирургичен корем. Засяга по-често мъжете, а също и жените с жлъчно-каменна болест.

Храните, които провокират оплаквания са сланина, богати на мазнини ястия, обилното преяждане и като основен етиологичен причинител е алкохола.

Симптоматиката се владее от болката, която е много силна, започва остро, има постоянен характер и продължава с часове без облекчение. Често тя се разпространява към двете подребрия и към кръста. Болните повръщат, но това не води до облекчаване на симптомите. За да облекчават болките си пациентите застават в поза на "молещ се мохамеданин" ( със свети колене към тялото). Обикновено пострадалите са изплашени, напрегнати, изпотени, съзнанието е възможно да се наруши или да бъдат дезориентирани, а много от тях е възможно и да пожълтеят скоро след започване на симптомите.

Диагнозата може да се постави още при прегледа на пациента или при ехография. Необходимо е и да се направят лабораторни изследвания.

Лечението е задължително в болнични условия. При поява на болка от такъв характер е необходимо да се потърси незабавно лекарска помощ. Пациентите трябва да ограничат приемането на храна и течностти за 3-5 дни. След изписването им трябва да водят щадящ режим, т.е. внимателно да подбират менюто си и да ограничат максимално приемането на алкохол.

4. Остър гастрит

Остър гастрит е възпалително заболяване на стомаха, което се предизвиква от различни екзогенни и едногенни фактори и протича с образуване на множество ерозии по лигавицата на стомаха.

Алкохолът и различни видове медикаменти могат да предизвикат възпаление и да провокират болки в корема. Приемането на голямо количество храна може да провокира също симптоми.

Симптомите са болки в корема, гадене и повръщане, чувство на отпадналост и липса на апетит.

Лечение: Обикновено заболяването има благоприятен ход и болният с лек диетичен режим оздравява бързо. Необходимо е в първите дни да приемат предимно течности - чай, шипкова отвара, ябълков сок и да не приемат храна. В следващите дни в диетата се включват по-леки супи, извара, варено месо. Изключва се приема на кафе, силен чай, газирани напитки, алкохол, дразнещи подправки. Възможно е при много силни болки да се вземат H2-блокери, инхибитори на протонната помпа или аналгетици.

5. Синдром на дразнимото черво

Много често по празниците може да се появят оплаквания като подуване на корема, метеоризъм (повишено образуване на газове), общо неразположение и нарушаване на режима на дефекация. Често такъв вид оплаквания се появяват при стрес или при непоносимост към храни- въглехидрати, мляко и др., а също и при нарушаване на ежедневните навици.

Симптомите са болка в корема, която се локализира около пъпа и намалява след дефекация. Често редуване на запек с диария се наблюдава, а също и образуването на много газове.

Диагнозата се поставя на база симптомите, от които се оплакват болните като трябва да се изключи и наличието на органично заболяване.

Лечението изисква промяна в процеса на хранене - болните трябва да се хранят бавно, да не приемат газирани напитки и изкуствени подсладители, а също и мазна храна, фасул, алкохол, кофеин. Необходимо е да се прибавят фибри към храната и да се приемат повече зеленчуци и плодове.

Храната носи удоволствие на тялото и душата

Храната носи удоволствие на душата и когато се консумира умерено и правилно носи комфорт и на тялото. Това е нашия съвет към Вас и Ви уверяваме, че ако го спазвате ще прекарате едни наистина хубави празници. Весели празници!

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали