Защо трябва да отслабнем?

  • Високо кръвно налягане (хипертония, хипертензия). Това е може би най-сериозната заплаха за хората със затлъстяване. Нека цитираме виден български кардиолог: „Редуцирането на телесната маса с един килограм, води до намаляване на кръвното налягане с една единица mm/Hg”. Хипертонията е един на най-честите реални виновници за инвалидизиране и смърт в развитите страни. Най-сериозните и усложнения са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт, които често завършват фатално. Последните проучвания показват, че покачването на кръвното налягане се влияе в най-голяма степен не от броя килограми, а от обиколката на талията. При жената тя трябва да не надхвърля 80 см, а при мъжа тази критичната граница е 94 см.
  • Диабет – също честа причина, водеща до инвалидизация. Затлъстяването увеличава драстично риска от появата на диабет от втори тип.
  • По-голям риск от развитие на травми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Ранно или късно човек с наднормено тегло ще има проблем със ставите.
  • По-голяма вероятност за развитие на варикоза на долните крайници. Под това превидно сложно понятие се крие заболяване, за което всеки знае или е виждал – разширени вени на краката. Освен от естетична гледна точка варикозата на долните крайници е опасно здравно състояние и трябва да се лекува.
  • Увеличен риск от заболявания на бъбреците, черния дроб жлъчката и почти всички органи.
  • Имунната система също е отслабена при хора със затлъстяване.

Естетически и социално-битови причини

Слабото и атлетично тяло се възприема от повечето хора като еталон за красота. Ето защо, ако искаме да бъдем атрактивни от срещуположния пол или просто да правим по-добро впечатление на хората, трябва да изгубим и някое друго килце.

Проучване дори показва, че хората без затлъстяване тегло се възприемат до два пъти по-добре от околните отколкото хората със затлъстяване. Освен това оптималното ни тегло ще ни позволи да общуваме по-добре с хората около нас, да спортуваме наравно с тях, да извършваме най-разнообразни движения и др.

Въпреки това преди да си поставим за цел да отслабнем, трябва да знаем, че това го правим предимно за себе си, защото когато се погледнем в огледалото не изпитваме нужното удовлетворение.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали