Основни грешки при отслабване

 • Диети на основата на "специалната съставка или компонент" – всекидневно ни засипват с реклами на различни хапчета, прахчета и отвари с чудотворен ефект, с които килограмите се свалят без никакви физически усилия, просто докато си седите във фотьойла. Ако звучи прекалено хубаво, за да е истина, значи вероятно случаят е точно такъв. Не забравяйте, че спортът е важна част от всяка програма за редукция на теглото.

 • Диети, които съществено се различават от нашия нормален режим на хранене – въпреки че може да Ви звучи чудесно и лесно изпълнимо от утре да преминете само на плодове, зеленчуци и риба, но ако новата програма за хранене е напълно несъвместима с досегашния ви начин на живот, шансовете да се придържате към нея намаляват. В дългосрочен план тези диети се оказват неефективни и йо-йо ефектът почти винаги е факт. Скоро първоначалната ви решителност ще изчезне и ще ви е все по-трудно да я спазвате. Така че проведете индивидуална консултация с диетолог, който ще се поинтересува от навиците ви, преди да състави подходяща за вас програма за отслабване.

 • Диети, които Ви набавят под минималния праг калории (обикновено под 1000) – освен че ще си останете гладни, гарантирано ще се сдобиете и с някой друг здравословен проблем. Недостатъчното количество калории също така води до раздразнителност, сънливост и липса на концентрация. Здравословният прием на калории е най-често два пъти повече.
 • Диети, които ограничават разнообразието на храна до минимум – разковничето на здравословното хранене се крие в балансиране на количеството на всяка една от хранителните групи. Идеална храна няма, следователно: Никой отделен продукт или група не включва всички необходими за организма вещества. За да си осигурим пълноценно хранене, трябва да ядем разнообразно.

 • Грешки при спазване на диети

  1. Ядем не каквото трябва или пресмятаме калориите, като не отчитате засищането на храните. Нека си представим 1 лъжица растителни мазнини и купичка варен кафяв ориз – и в двете се съдържат почти еднакъв брой калории (около 150), но оризът ще ни засити много повече. Може би често се отказваме от гарнитури, които смятате за твърде калорични и разчитаме главно на плодовете като източник на въглехидрати.

  Почти всяка от нас приема плодовете като символ за лека храна. Но много от съвременните плодове (на практика далеч от естествените сортове) са твърде сладки и високо калорични, при това не засищат. Освен това фруктовите киселини раздразват лигавицата на стомаха и повишават апетита.Ако си забранявате хляб, било то пънозърнест или типов, или макарони, за да поддържате чувството си за ситост, ще ядете повече от нещо друго, което е значително по-калорично.

  Затова - отчитайте не само калоричността, но и засищането. Старайте се да ядете по-малко мазна храна и не консумирайте неограничено плодове!

  2. Ядем по-рядко от необходимото, защото смятаме, че гладен=слаб и "по-малко"="по-рядко". Поради това грешно схващане рядко успяваме да закусим, след това пропускаме обяда, а с вечерята също не трябва да прекаляваме. И така за целия ден сме изпили 3 чаши кафе и сме изяли няколко солети, една ябълка и половин парче салам (често изяден посред нощ поради силното чувство за глад).

  Изследванията показват, че недояждането днес поражда проблеми с преяждането утре. Или казано по друг начин: Гладолечението ще доведе в бъдеще до постоянно чувство за глад и доста по-обилно хранене, когато успеем да се доберем до трапезата (или хладилника).

  Затова нашият съвет е да ядете често и по малки порции. За да отслабнете, трябва да консумираме храна не по-малко от 4-5 пъти дневно през 3 часове интервал от време. Доказано е, че при подобен режим ще намалите общото количество на всекидневно приеманите калории поне с 10-15%, поради чувството за ситост през целия ден.

  3. Ядем твърде бързо – понякога за 5 мин, а понякога дори и за по-кратко време омитаме всичко, що е пред нас. Сякаш тайно се надяваме, че ако намалим времето за обяд или вечеря, ще приемем и по-малко калории. А в редица случаи бързото хранене е просто един отдавна придобит лош навик.
  За да не се стига до преяждане поради скорострелно хранене – яжте възможно най-бавно. Чувството за ситост не идва веднага! За да “забавите” храненето си, съставяйте си сложни ястия – две различни гарнитури, нарязани зеленчуци... Всеки път ще усещате в устата си различен вкус и инстинктивно ще забавяте храненето, за да почувствате по-добре храната. Освен това ще получите и много по-голямо удоволствие от храненето.

  4. Опитваме се всячески да се преборим с глада, като не ядем. Въпреки това винаги идва момента, когато чувството за глад ще ни пречи да се концентрирате и ще създаде различни неприятни усещания, които ни потикват към преяждане с некачествена храна. След това обвиняваме себе си и липсата на воля и се докарваме на прага на депресията.

  За да не се случва това, трябва да се научим как да лъжем глада. За това ще ни помогне методът на т.нар. “предварително хранене”. Малката закуска (чаша мляко с лъжица мюсли, препечена филийка с малко извара) преди основното хранене ще понижат апетита. Този метод е особено полезен преди обилните трапези по време на празници.

  Изследванията дори сочат, че "предварителното хранене" ще ни помогне да понижим калоричността на последващия обяд или вечеря с цели 30-35%.

  5. Малко движение – стриктните диети обикновено убиват желанието ни за спорт и каквото и да е било движение. Трябва да ги забравите, защото в повечето случаи ограничението в храненето не е напълно достатъчно да отслабнем ефективно. Тук идва на помощ както спорта, така и позитивната нагласа. Затова при първа възможност: бягайте, посещавайте фитнес залата, спортувайте или просто ходете!

  В крайна сметка, ако сте решили да отслабвате, си изберете подходящия хранителен режим от раздела за отслабване и не забравяйте, че ефективното отслабване почива на следните принципи:

  • известна промяна в хранителния режим (но не драстична)
  • спортуване и всякакъв род физическа дейност
  • позитивна нагласа и добро настроение
  Сподели или оцени, ако сме били полезни
  1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

  Подобни материали