Коя диета да изберем и отслабнем?

  1. В първата група хората си набавят енергията от хранителните вещества в съотношение – 20% от енергията се доставя от мазнините, 15% от белтъчините и 65% от въглехидратите (равномерно-балансиран (РБД) към високо-въглехидратен режим (ВВД)).
  2. Втората група се е състояла от жалаещи да отслабват, които били на една сравнително високо-протеинова диета (белтъчини 25% от калорийния прием) с ниско съдържание на мазнини 20% и нормално съдържание на въглехидрати 55%.
  3. Третата група си набавяла енергия както следва: 40%:15%:45%, съответно мазнини:белтъчини:въглехидрати, т.е. сравнително високо-мазнинна диета, но с стабилно количество въглехидрати в нея.
  4. При четвъртата група съотношението на калорийния прием за трите основни хранителни вещества бил 40%:25%:35% (мазнини:белтъчини:въглехидрати) – една високо-мазнинна и високо-протеинна диета.

Забележете, че и при четирите диети, калориите от въглехидрати не падат под определен минимален праг. Редица експерти, на които смятам да се доверя, смятат, че постоянно ниските стойности на кръвна захар (хронична хипогликемия) може да причини неблагоприятни промени в организма. Ето защо пълното изключване на комплексните въглехидрати от дневното Ви меню може да доведе до здравословни проблеми дори и да не ги забележите мигновенно, особено ако се изпълнява за по-дълго време от допустимото – 4-6 седмици (прочетете още за НВД). От друга страна белтъчините не надвишават 25% от дневния калориен прием, защото се смята, че твърде многото белтъчини в храната могат да доведат до сериозни здравословни проблеми (напр. при диетата на Дюкан). Във всяка диета са били препоръчвани предимно комплексни въглехидрати с нисък гликемичен индекс, освен това са се приемали до 8% наситени мазнини и до 150 мг холестерол на 1000 ккалории.

Резултатите

Но стига толкова данни! Нека сега обърнем внимание на резултатите. В краткосрочен план 6 месеца след започване на диетите, отслабващите са загубили средно по 6 килограма или 7% телесна маса. Разликите в отслабването между различните видове диети варират до 0,5 кг от телесното тегло и 0,5 см от обиколката на корема, което показва неголеми различия между хранителните режими. Сравнително най-много са отслабнали хората, хранещи се на базата на високо-протеинни диети. На този етап проучването прави и друго заключение – процентното количество на въглехидратите, което варира от 35% до 65%, не играе съществена роля при отслабването.

След 12-тият месец от започването на диетата всички участници започват да възвръщат част от загубеното тегло. А равносметката след края на втората година от проучването била средно 3,5 килограма свалено тегло, като разликите между представените диети били незначителни, което показва, че в дългосрочен план не съществува съществено значение коя диета ще използваме. Само 23% процента от участниците продължили да отслабват след шестия месец до втората година от проучването.

Недостатъци на проучването

Основният минус на проучването е липсата на индивидуален подход при всеки пациент, което като че ли е недостатък на всички установени диети. Тъй като идеалният хранителен режим трябва да бъде назначен индувидуално след консултацията със специалист или след дълго самонаблюдение и четене.

Следващият минус е осредняването на данните, както и изпускането на важни показатели, като процентното количество мускулна маса, подкожни мазнини, индивидуалните особености, хормоналният статус и опорно-двигателната система. Това, което знаем единствено е, че пренебрежително малък брой от участниците са съобщили за оплаквания в резултат на прилагания хранителен режим.

Заключение за отслабването и диетите

Въпреки изпуснатите подробности около това проучване, то е най-подходящото, за да бъде илюстрирано наличието на минимални разлики между здравословните диети. Т.е., ако се спазват основните принципи на отслабването, то загубата на тегло Ви е почти гарантирана. Затова положете необходимите усилия и воля и резултатите ще бъдат на лице. Нашият екип единствено Ви препоръчва никога да не прекалявате с един тип храна, защото универсален хранителен продукт не съществува. Хранете се разнообразно, приемайки необходимите витамини, минерали и хранителни вещества. При появата на оплаквания консултирайте се задължително със специалист.

Намерете „златната среда” за себе си и постигнете фигурата, която желаете.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали