Фолиевата киселина не е кардиопротективна

Фолиевата киселина не е кардиопротективнаНово проучване отново отхвърля широко разпространеното мнение, според което витамините от група В имат кардиопротективен ефект. Според проучването, добавките с фолиева киселина не забавят атеросклерозата при здрави лица в напреднала възраст.

Редица автори излагат твърдението, че В витамините биха могли да се окажат кардиопротективни, базирайки се на факта, че тази група, особено фолиевата киселина, намалява нивата на хомоцистеин, свързан с възпалението на маркер.

В настоящото проучване били включени лица в напреднала възраст с високи хомоцистеинови нива, но без сърдечносъдово заболяване. В рамките на 3 години лечение с фолиева киселина, нивата на хомоцистеин спаднали със средно 26%, но не бил отчетен ефект върху дебелината на вътрешната стена на каротидната артерия, нито върху еластичността на артериите.

Авторите смятат, че фолиевата киселина не е ефективна за забавянето на ранните стадии на коронарната болест на сърцето, имайки предвид липсата на промяна в утвърдените маркери за атеросклероза.

Това проучване подкрепя и хипотезата, според която хомоцистеинът няма директно влияние върху развитието на сърдечно- и мозъчносъдови заболявания. По-скоро този маркер е показател, сочещ за някакъв метаболитен проблем.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали