• Здравни новини
  • Повишената консумация на кафе не е свързана с риск от хипертония

Повишената консумация на кафе не е свързана с риск от хипертония

кафе и хипертонияЕжедневната консумация на 3 чаши кафе на ден и повече не е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане спрямо приема под 1 чаша на ден. Този риск е леко повишен в диапазона между 1 и 3 чаши на ден, сочат резултатите на систематичен обзор и мета-анализ на проспективни наблюдателни проучвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

В обзора и мета-анализите били включени само дългосрочни проспективни проучвания.

Консумацията < 1 чаша на ден била определена като референтна за останалите категории на консумация. Така умерената консумация (между 1 и 3 чаши кафе на ден) била свързана с 1.09 относителен риск от хипертония. Приемът на 3-5 чаши бил свързан с относителен риск 1.07, а над 5 чаши на ден - с 1.08.

Била наблюдавана J-подобна крива - нарастване на риска до достигане на 3 чаши на ден, след това понижаване при по-голяма консумация.

Авторите обобщават, че ежедневната консумация на >3 чаши кафе на ден не е свързана с повишен риск от хипертония спрямо приема на <1 чаша на ден. Все пак ниската до умерена консумация е свързана с леко повишен риск.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали

Тагове: хипертония