Нискомаслените млека не помагат на децата да отслабват

нискомаслено мляко и затлъстяванеДецата, които приемат нискомаслени млечни продукти за сметка на пълномаслените, консумират по-малко наситени мазнини, но не отслабват, докладват австралийци. Те установили, че шестмесечният нискомаслен млечен режим не води до промяна в теглото и индекса на телесната маса.

Изследователите установили, че децата изглежда компенсират по-малкото мазнини, приемайки калории от други източници.

Все пак може би има някаква полза от намаляването на наситените мазнини, смята д-р Франклин от University of Alabama, неучаствал в проучването. Например тази промяна може да намали риска на децата от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет в по-късните етапи от живота.

В самото проучване 145 деца на възраст между 4 и 13 години, които били разпределени в две групи. Едната заменила пълномаслените млечни продукти с нискомаслени варианти, докато другата продължила да консумира пълномаслени млека и продукти.

В края на проучването първата група намалила калориите от наситени мазнини до 13.3% от общите калории срещу 16.6% при контролната група. Това е значителна промяна, но над 10-те процента, препоръчвани от Американския Департамент по Земеделие. При нискомаслената група бил отчетен лек спад на холестерола, но ИТМ и обиколката на талията останали непроменени.

Според Грег Милър от National Dairy Council (NDC), представляващ млечната индустрия в САЩ, това проучване потвърждава резултатите на предишни, според които млякото има позитивен или неутрален ефект върху композицията на тялото.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали