Спортните и енергийните напитки вредят на зъбите

Спортни и енергийни напитки.

Поради своята висока киселинност спортните напитки са отговорни за немалка част от необратимите увреди на зъбния емайл, особено сред подрастващи и млади хора - таргетната група за този вид напитки.

Този извод е направен в доклад, публикуван в майския брой на клиничния журнал General Dentistry. Водещият експерт в проучването Пунам Джейн обосновава своето откритие по следния начин:

„Младите хора консумират тези напитки, смятайки, че ще подобрят своите спортни резултати и енергийни нива и че те са по-добри от водата... Повечето от тези пациенти са шокирани да разберат, че тези напитки буквално обливат техните зъби с киселина.“

Високата киселинност е отговорна за появата на ерозии по зъбния емайл, който представлява най-външния и най-твърдия слой на зъба. Веднъж щом неговата цялост се наруши, по-нежния вътрешен дентин започва да се разлага доста по-лесно, създавайки перфектната среда за размножаване на бактерии.

Изследователите анализирали киселинните нива в 13 различни спортни напитки, като резултатите били различни при различните брандове и видове напитки. Проби от зъбен емайл били поставени във всяка от изследваните напитки за 15 минути, а след това - поставени в изкуствена слюнка за два часа. Този цикъл бил повторен четири пъти на ден за пет дни, за да възпроизведе най-близки резултати до редовната консумация на подобни напитки.

Само след пет дни увредите били вече забележими, като енергийните напитки причинили два пъти по-сериозни нарушения на зъбния емайл в сравнение с по-балансираните спортни напитки.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1 1 1 1 1 Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Коментари  

0
Не е вярно!!!