Усмихвайте се по време на стресови ситуации

Ново проучване предполага, че усмихването по време на стресови ситуации може да подобри сърдечното здраве. Проучването, което ще бъде публикувано в очаквания брой на списанието Psychological Science, подкрепя отдавна познатата ни поговорка „подмини с усмивка“.

Проучването е дело на експерти по психология от университета на Канзас, които са посветили своя труд върху различните видове усмихване и как то се отразява върху сърдечно-съдовото здраве при хората, които са наясно с благоприятните ефекти на усмивката.

Изследователите са класифицирали усмихването в две групи: стандартна усмивка, когато само устата оформя усмивката, и „истинска“ усмивка, когато мускулите около устата и очите оформят усмивката.

За своето проучване американските изследователи са поканили да участват 169 доброволци, които са преминали два етапа: тренировка и тест-фаза.

През тренировъчната фаза изследователите са обучили участниците как да държат лицето си в безизразност, да поддържат стандартна усмивка или „истинска“ усмивка. 

През тест фазата доброволците са изпълнили определен брой сложни и стресови задачи, по време на които са държали лицето си по определения предварително начин – в неутрално изражение, стандартна или „истинска“ усмивка.

В сравнение с хората с неутрално изражение на лицето, участниците, които били инструктирани да се усмихват, имали по-ниски нива на сърдечен пулс след възстановяването от стресовата дейност.

Усмивката по време на кратка стресова ситуация може да намали негативните последици от постстресова реакция, независимо дали човекът в действителност е щастлив, заключват изследователите.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали