Орехите подобряват качеството на спермата

Здравите млади мъже със западен тип на хранене могат да подобрят качеството на своята сперма като ядат всеки ден по пакетче орехи.

Това е заключението на ново проучване, което е проследило как редовната консумация на орехи влияе на фертилитета  на мъже на възраст между 20 и 40 години в добро здравословно състояние. 75 грама от тези ядки са успели да подобрят жизнеността, подвижността и структурата на спермата в сравнение с тази на мъже, които не са яли орехи.

Доклад от проучването е публикуван на 15 Август в списанието „Биология на репродукцията“.

Стерилитетът и ниската плодовист са често срещан проблем, който в световен мащаб засяга, според последни данни, около 70 милиона двойки. Почти половината от случаите се дължат на ниско качество на семенната течност. За тази печелна статистика основна вина имат фактори като замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот и западния начин на хранене.

Орехите са богати на полиненаситени мастни киселини, които играят важна роля в „узряването“ на спермата и подобряват свойствата на клетъчната мембрана на сперматозоида. Тя от своя страна играе важна роля в процеса на оплождане на яйцеклетката.

В заключение изследователите, провели проучването, правят следния извод:

"Откритията демонстрират, че орехите като добавка към западния начин на хранене подобряват жизнеността, подвижността и морфологията на спермата"

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали