• Здравни новини
  • Може ли затлъстяването да премине точката на обратимостта?

Може ли затлъстяването да премине точката на обратимостта?

Колкото по-дълго човек поддържа наднормено тегло, толкова по-висок е рискът то да се превърне в „необратимо“ състояние, заключва съвместно проучване на университета в Мичиган и Националния съвет за наука и технология (COINCET) на Аржентина.

Новото проучването, публикувано в Journal of Clinical Investigation и проведено върху мишки, разкрива, че колкото по-дълго животните били с наднормено тегло, толкова по-малка била вероятността да смъкнат излишното тегло.

Затлъстяването при мишките всъщност подменя „нормалното“ телесно тегло, програмирайки тяхното физиологично състояние да се характеризира с по-висока телесна маса. Всеки опит за трайно отслабване  с диети, които в началото са били ефективни, в последствие става неуспешен поради настъпването на новото статукво.

В глобален мащаб повече от 500 милиона възрастни и 43 милиона деца под 5 годишна възраст страдат от затлъстяване, а свързваните със затлъстяването заболявания са сред водещите причини за преждевременна смърт. Такива са артериалната хипертония, диабет тип 2 и сърдечносъдовите болести.

Д-р Малколм Лоу, професор по молекулярна и интегративна физиология и вътрешна медицина и водещ експерт на проучването, разглежда затлъстяването като самоподдържащо се състояние. Според него резултатите подчертават важността на профилактиката и ранното лечение в детството.

Този нов животински модел демонстрира защо голяма част от възрастните намират вече за изключително трудно да свалят излишните килограми , а след това да поддържат своето тегло.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1 1 1 1 1 Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали

Тагове: затлъстяване

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Коментари  

0
Трудно, но не невъзможно, са казали хората. Понеже съм кондиционален треньор и знам това най-добре.
+1
Интересно, баща ми е доста пълен, доста - 160 kg и въпреки всичките диети, които прилага не може да възвърне нормално тегло. Дали той не е преминал тази точка на обратимостта?
0
Emm... Сисо, това се глупости брат! Просто не яде както трябва и затова не отслабва.