Повечето деца с хипертония могат да спортуват нормално

деца с хипертонияПовечето деца и тийнейджъри с леко повишено кръвно налягане могат да участват в спортни мероприятия, гласят нови препоръки, издадени от Американската Академия по Педиатрия. При децата с по-сериозна хипертония състоянието първо трябва да се овладее преди първите да се захванат с високоинтензитетна физическа активност.

Според гайдлайна, публикуван в Pediatrics, хипертонията при деца и юноши под 18-годишна възраст се дефинира като три или повече поредни измервания на кръвното налягане над 95-я персентил за съответната възраст, пол и височина.

Като стадий 2 хипертония се дефинира кръвно налягане с 5 или повече mm Hg над 99-я персентил. Прехипертонията обхваща стойности между 90-я и 95-я персентил.

Според ААП, децата и юношите с прехипертония могат да участват във всякакви спортни прояви. При тази група трябва да бъдат предприети промени в начина на живот с цел понижаване на кръвното налягане: редовни физически упражнения, добре балансирана диета, и ако е необходимо - отслабване.

Препоръките за децата със стадий 1 хипертония са сходни. Тази група може да участва във всякакви спортни мероприятия, стига да не са налице сериозни увреждания на таргетни органи или други сърдечносъдови заболявания.

Ограничения в спорта се препоръчват при деца с хипертония в стадий 2. Такива деца не трябва да участват в спортове, водещи до резки скокове на кръвното налягане: вдигане на тежести, гимнастика, борба, колоездене, сноуборд, спортове, изискващи хвърляне. Всички лица в този стадий трябва да бъдат насочени на педиатър-кардиолог.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали