• Здравни новини
  • Ограничаването на въглехидратите е най-бързият начин за по-ниски триглицеридите

Ограничаването на въглехидратите е най-бързият начин за по-ниски триглицеридите

триглицериди и въглехидратиОграничаването на въглехидратният прием е значително по-ефективно от обща нискокалорична диета за намаляване на чернодробните триглицериди, сочи проучване. Участниците в него успели да постигнат 4.3% редукция на теглото и 42% спад на триглицеридните нива само в рамките на 2 седмици.

Ограничаването на въглехидратите било значително ефективно най-вече поради подобрения липиден метаболизъм в черния дроб и усиленото чернодробно и тъканно бета-окисление на мазнините.

Според изследвания, при пациентите с мастен черен дроб липогенезата протича хиперактивно. При нормални условия продукцията на липиди нараства след хранене в присъствие на инсулин. При спадането на последния, намалява и липогенезата. При пациентите с мастен черен дроб последната е абнормно и постоянно увеличена, независимо от приема на храна, обясняват авторите.

Те изградили хипотезата, според която ограничаването на въглехидратите би довело до стоп в синтеза на нови мазнини в черния дроб и до дезинхибиране на митохондриалното окисление.

18 лица с мастен черен дроб били рандомизирани на нисковъглехидратен режим (<20 г/ден) или обикновена калорично-ограничена диета (1200-1500 ккал/ден). И при двете групи била отчетена сходна редукция на тегло. Всъщност това била една от целите на авторите, за да се елиминира фактора загубено тегло в крайните резултати.

Изследователите предположили, че интервенцията ще доведе до повишена кетонна продукция и респираторен квотиент (отношението между продукцията на CO2 и употребата на О2). При респираторен квотиент 1 организмът използва главно въглехидрати като енергиен източник. Намаляването на квотиента означава повишено изгаряне на мазнини, като при стойности около 0.7 за енергийна продукция се използват главно мазнини.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали