Антиоксиданти срещу проблемно забременяване

Антиоксиданти срещу проблемно забременяванеПриемът на антиоксиданти от мъжа може да помогне на някои двойки, изпитващи затруднения при постигане на успешно забременяване, сочи обзор, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews.

Един на всеки 20 мъже страда от субфертилитет, като в голяма част от случаите (между 30% и 80%) проблемът се дължи на увреждане на сперматозоидите от реактивни кислородни радикали. Ето защо може да се предположи, е антиоксдантите биха били от полза.

Лекари от University of Auckland (Нова Зеландия) анализирали 34 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 2876 двойки на възраст между 20 и 52 години. Всички двойки имали проблеми с постигането на успешно забременяване в рамките на 1-годишен период редовни полови контакти и затова изпробвали различни асистирани репродуктивни подходи.

Като антиоксиданти били тествани витамин Е, L-карнитин, цинк и магнезий.

При 3 проучвания, докладващи броя на живи раждания, и 15, докладващи броя на успешните бременности, било установено, че антиоксидантите имат положително влияние:
  • 20 живи раждания (18 - свързани с употребата на орални антиоксиданти от мъжете, 2 - в контролната група) сред 214 двойки
  • статистически значимо покачване на живите раждания при употреба на антиоксиданти - odds ratio 4.85, спрямо контролните групи.
  • 96 бременности (82, свързани с употребата на антиоксиданти, 14 в контролната група) при 964 двойки
  • статистически значимо покачване на постигнатата бременност при употреба на антиоксиданти - odds ratio 4.18.

Авторите обобщават, че приемът на антиоксиданти трябва да бъде основна част от асистираните програми за репродукция, като начин за повишаване на шанса за успешно зачеване.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали