• Здравни новини
  • Отново свързват плодовете и зеленчуците с понижен сърдечен риск

Отново свързват плодовете и зеленчуците с понижен сърдечен риск

Плодове, зеленчуци и инфарктМного голямо проучване потвърждава протективния ефект на зеленчуците и плодовете срещу исхемична болест на сърцето. Според проучването EPIC-Heart, консумиращите поне 8 порции плодове и зеленчуци на ден имат 22% понижен риск от сърдечна смърт.

В проучването 1 порция била дефинирана като 80 г. зеленчук или плод - малък банан, средна ябълка или малък морков.

Проучването EPIC-Heart включвало 313 мъже и жени без прекаран инфаркт на миокарда или инсулт от 8 европейски страни. В рамките на проследителен период от средно 8.4 години били регистрирани 1636 смъртни случая следствие на исхемична болест на сърцето. Според резултатите, всяка порция плод или зеленчук била е свързана с 4% по-нисък риск от фатално сърдечно заболяване.

Едно от възможните обяснения за ползотворния ефект на плодовете и зеленчуците е наличието на различни антиоксидантни микронутриенти в тях, които намаляват оксидативните увреждания. Това е хипотеза, която не се поддържа от предишни големи рандомизирани проучвания с добавки, съдържащи микронутриенти. Авторите на настоящото проучване обясняват, че консумацията на добавки и на плодове/зеленчуци не са еквивалентни, тъй като последните може би съдържат други компоненти с кардиопротективен ефект.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Подобни материали