Жените в менопауза и изгубеното либидо

Каква роля играят хормоните?

Менопауза буквално означава край на менструацията или настъпването на последната менструация на жената. Но този термин често се използва във връзка с промените в тялото на жената през годините преди и след нейната последна менструация.

Нивата на половите хормони най-общо се понижават през менопаузата. Все още не е ясно обаче доколко този спад има отношение към либидото. През този период ниските нива на естроген (основният женски полов хормон) водят до промени във влагалището на жената, което изтънява и по-трудно се овлажнява при сексуална възбуда. В резултат на това половият акт може да бъде съпроводен с неприятно чувство и протриване.

Намалените нива на естроген могат също да причинят появата на топли вълни и нощни изпотявания, които да възпрепятстват добрия сън. Хроничното безсъние и умора понижават интереса на жените към секс.

Освен естроген, яйчниците произвеждат и малки количества андрогени (мъжки полови хормони), включително тестостерон. Андрогените играят важна роля в женското либидо през целия й живот. През периода на менопаузата те също понижават своите нива в кръвта и това може да допринесе допълнително за намаленото желание.

Какво още влияе на либидото?

Съществуват много фактори, които оказват влияние на женската сексуалност, включително:

 • Представата за собственото си тяло. Неблагоприятни промени във външния вид на жената могат да бъдат причина също за намаленото й либидо.
 • Физически промени. Изтъняването на вагината и нейното по-слабо овлажняване могат да направят половия акт болезнен за жената.
 • Здравословни проблеми. Хората с хронични заболявания са по-предразположени към сексуални проблеми.
 • Проблеми със съня. Системното недоспиване може да причини хронична умора, раздразнимост и по-малко желание за секс.
 • Психични проблеми. Депресията и безпокойството намаляват значително женското либидо. Сериозните стресови ситуации като загуба на работата могат да подложат жената на риск от депресия.
 • Странични ефекти на лекарствата. Някои антидепресанти и лекарства за високо кръвно потискат либидото.
 • Проблеми във взаимоотношенията с близки хора.

Как можете да подобрите вашето либидо?

Все още не е открито универсално решение на проблема с женското либидо, но въпреки това:

 • Общувайте. Позволете на вашия партньор да разбере какво ви е приятно и какво не. Това е особено важно в случаите, когато определена поза ви смущава или чувствате болка.
 • Определете дни за секс. Изберете време, когато сте напълно отпочинали и сте сами с вашия партньор. Предварително мислете за секса, за да се подготвите емоционално и физически за половия акт.
 • Използвайте вагинален лубрикант, ако чувствате дискомфорт или болка. Ако и това не подобри вагиналното ви състояние, се консултирайте с лекар, който може да ви предпише нискодозови вагинални естрогени.
 • Обърнете внимание на интимността. Сексът може да бъде много повече от полов акт. Опитайте различни начини да получавате и доставяте удоволствие един на друг като например масаж.
 • Проверете здравето си. Уверете се, че вашето здравословно състояние не възпира либидото ви. Говорете с вашия лекар относно сексуалните ви проблеми.
 • Дискутирайте с вашия лекар назначената ви терапия. Ако приемът на медикаменти (по повод на друго състояние) допринасят за пониженото либидо, консултирайте се с лекар за възможно намаляване на дозата или смяна на лекарството.
 • Търсете помощ от специалист, ако изпитвате проблеми във взаимоотношенията с вашия полов партньор.

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Подобни материали