Неприятните схващания на врата

(обновена )

Навярно едва ли има някой, който да не е получавал схващане във врата и временни неудобства в извършването на ежедневни дейности, като например да се огледа, като пресича улицата. Но това на пръв поглед безобидно състояние, може да е и предвестник на нещо далеч по-сериозно.схванат врата, схващания

Думата "схващане" е българският превод на медицинския термин "крампа". В случая обаче не се касае за крампа, а просто разговорната лексика се припокрива. Крампите са болезнени неволеви контракции (съкращения) на дадени мускулни групи, които могат да възникнат по безброй причини (метаболитни, токсични, студ, неврологични, психо-емоционални, травматични и пр), но най-честата причина е от спонтанното претоварване на "студен" - недобре раздвижен мускул (в 95% от случаите на подбедрицата, но може практически навсякъде да се получи). Но при шията имаме чисто анатомично един много "по-богат" участък от тялото, в който може да бъде увредено повече от едно нещо, тъй като освен мускули там се разполага шийното нервно сплетение.

Причини за схващания на врата

Най-честите причини за спонтанно (остро) възникналото сковаване на врата, с болка при отклоняване на главата са:

 • неподходяща поза по време на сън, след събуждане
 • неподходяща поза при четене / гледане на телевизия
 • спане на "течение"
 • продължително шофиране на отворен прозорец
 • лоша загрявка преди физически натоварвания
 • неправилно изпълнение на упражнение

Най-честите причини за постепенно развитие на болкова симптоматика и скованост са:

 • Остеофити (вкалцявание, остеохондрозни изменения) на шийните прешлени
 • Наличие на "шийно ребро"
 • Перманентно неправилно заемане на поза при четене/ работа
 • Редовни неправилни тренировки
 • Друго основно заболяване (инфекциозно например)
 • Носене на открити около врата дрехи зимата

Разбира се, има още много причини, които не посочваме, защото се касае за най-честите и банални в случая.

Малко анатомия

Шийното сплетение се образува от нервите, които излизат от гръбначния мозък през отворите на прешлените. Първоначално нервите се образуват от сливането на предното и задното коренче на сегмент от гръбначния мозък, след което слетите от различни сегменти се събират отново, за да се оплетат и обменят "тоците" си. От това сплетение излизат обособени вече периферни нерви, които инервират различни кожни и мускулни зони. Когато увредата е в коренчето се нарича радикулит, когато е на сплетението -плексит, а когато е на периферният нерв - неврит. Когато говорим за комплекс от фактори водещи до дегенерация на съответната структура, а не просто възпаление, употребяваме наставката -патия (напр. шийна радикулопатия).

Диагностика и лечение на схванатия врат

В лекарската практика е трудно да се определи точната локализация на проблема, тъй като симптомите се припокриват. Това което обединява пациентите е дискомфортът при завъртане на главата. Това което ги разделя е уточнението, дали се съпровожда от болка, изтръпване или мравучкане по дължината на ръката от същата страна. Обръща се внимание на всички усещания (допир, натиск, болка) двустранно на врата. Възможно е мускулите от увредената страна да са подути, съкратени или отпуснати.

Оплакванията обикновено изчезват за няколко дни, но това към което е насочена именно тази статия е да засилим вашето внимание на няколко неща, а именно: причината, естеството и времетраенето на оплакванията.

Във всички случаи при продължила повече от няколко седмици болка консултацията с невролог е препоръчителна. Практика е първо да се направи рентгенова снимка коси и полукоси проекции, което може да стане с направление от личния лекар. Понякога най-обикновените снимки, направени дори с друг повод, показват находки на непроявени заболявания. Лекарят може да ви изпише лекарства и гелове за мазане, които можете да купите и без рецепта. Важното в случая е да не оставяте нещата на самотека. Рентгеновите снимки могат да изобразят достатъчно добре патологични "израстъци" на прешлените, за които да не знаете.

Навреме откритите промени могат, ако не излекувани, то да бъдат добре щадени, с подходящи лекарства и предварително да бъде информиран пациентът, за това какво може и какво не може оттук-нататък: в ежедневието и работата.

Упражнения за отпускане на врат

Ето няколко начина да тонизирате мускулатурата на врата, когато сте в "безболковия" период :

 • Правете изометрични движения с главата, като се хванете с ръце за тила и с ръцете бутате напред, а с главата назад за около 10сек. Починете и така по 10 серии ежедневно.
 • Собственоръчен масаж с леки движения във врата под душа с гореща вода.
 • Спете и си почивайте на по-ниска и твърда възглавница
 • След сън редовно внимателно раздвижвайте главата
 • При изпълнението на различни упражнения с щанги и дъмбели (например разтварянето с дъмбели от стоеж за рамо) дръжте главата с поглед напред, при леко наведен торс, без да си навеждате главата надолу- това е малко по-трудната версия на почти всяко упражнение, в началото ще усещате напрежение, но с тренировките ще свикнете. При гребането с дъмбел или мъртвата тяга по същия начин - не си навеждайте изобщо главата, а се старайте погледът ви да е напред. Когато правите упражненията с изправена глава освен, че заякват мускулите на врата, а и гръбначният стълб е в оптимална щадяща поза и несъзнателно го предпазвате от контузии, най-вече в поясната област.

Коментирай

Коментари

Vasilec
+3Vasilec25-11-2010 14:43
Струва ми се обаче, че нещата все пак са леко омешени. Всмисъл схванатият врат обикновено е резултат точно на мускулна крампа или миозит на musculus levator scapulae (повдигача на лопатката), който свързва най-общо врата с рамото, а неврогенната болка от шийния сплит може да имитира схващане по симптоми, но е леко по-различно.
Статията иначе е хубава, но трябва да се направи това уточнение и ако бъркам - поправете ме.
Цитиране
introducer
0introducer25-11-2010 22:11
Аз лично съм имал я имал тая болка и статията е плод И на дискусия с четирима невролози, единият от които доцент.

Разликата е, че обикновената крампа е обратима, а при радикулит си ходиш със съкратен едностранно sternocelidomastoideus и симптоматиката може да наподобява и torticolis spastica, въобще много богато на вариации състояние.

Поясних го в статията- целта й не е да насочи към самолечение или точно поставяне на диагнозо по повод изложеното, а да насочи вниманието на пациента към проблема (ако трябва и КАТ или ЯМР да се направи) , а не да слуша бабините съвети и да чака всичко да му мине от самосебе си, защото не е изключено да е сериозно.
Цитиране
Vasilec
+1Vasilec26-11-2010 15:06
Там е работата, че неврологът ще ти каже едно, физиотерапевтът - друго, травматологът - трето, а ортопедът нищо няма да ти каже :-)
Просто идеята ми беше, че не става ясно кое, кое е, а се остава с впечатление, че всичко произлиза от шийния сплит.
За съветите иначе - евалата, наистина, ако продължи болката повече от няколко седмици трябва да чукаме на лекарския кабинет, а не да чакаме всичко да си премине от само себе си, защото може и да не стане така.
Цитиране
introducer
-2introducer26-11-2010 17:27
Vasilec, оценявам критиките ти, но не се осланяй чак толкова в подробности, защото статията претендирам да е авторска и не съм я преписвал от wikipedia, а с личен опит и собствени знания илюстрирах отношение по въпроса. Не мога да обхвана всички гледни точки и всички специалности, затова и на няколко пъти се повторих, че главната идея е да не се подминава проблемът и че случайни изследвания могат да дадат доста любопитни диагнози.

С оглед манталитета на българина, написах статията да цели промоция, а не онлайн диагноза.
Цитиране
ЗдравБъди
-1ЗдравБъди26-11-2010 18:58
Добре казано. :-)
Цитиране
Иво Иванов
+1Иво Иванов05-12-2010 21:16
Здравейте, с интерес чета статията и Ви поздравявам, че алармирате хората. Аз от повече от година съм с диагноза шипове във врата и постоянно схванат врат и ляво рамо. Главата ми е занесена, като да съм изпил една ракия на екс. Много е гадно. В този смисъл дайте някакви идеи - билки, мазила, физиотерапия и др., което да помагат. Благодаря предварително!
Цитиране
Пламен Кьосев
+2Пламен Кьосев13-12-2010 10:09
Надявам се, че вече сте по-добре, но отидете на ЛЕКАР!!! Няма какви мазила, билки да му мислите. Физиотерапията е добре, но и тя трябва да бъде назначена от специалист.
Всяко забавяне на лечението може да има тежки последствия за ВАС!
Dobri nevrolozi ima na 4-ti kilometyr!
Цитиране
...
0...25-04-2013 18:38
Добра е статията ! Трябва все пак нещо от което да се информираш ...
Цитиране
lealta
0lealta25-05-2013 14:36
Благодаря, много стегната и полезна информация!
Цитиране
Атанас Манолов
+1Атанас Манолов24-09-2013 14:44
Здравейте, аз съм с шипове от години. Болката е ужасна и ми се вие свят.
Помагам си с едни упражнения на врата всеки ден и определено има ефект,но трябва да се консултирате с рехабилитатор да демонстрира упражненията, защото в интернет ги има, но трябва да се видят, защото ако не се правят правилно ще навредят вместо да помогнат.
Масажна яка 1 път седмично: http://technika.bg/product/8964/masazhor-za-vrat-medisana-mnv-germany.html .Определено имам подобрение. Може да приема добавки с глюкозамин или животински желатин,те помагат за изграждането на хрущяла.
Успех!И бъдете здрави! Това е най важното!
Цитиране

Добавете коментарЗащитен код