Хомеопатия - по-добра алтернатива или напразна надежда

Хомеопатията несъмнено е един от най-популярните методи на алтернативната медицина. Но дали неговата популярност корелира с ефективността му или лечебното действие на хомеопатичните лекарства чисто и просто се дължи на плацебо ефект?

ХомеопатияКакво представлява хомеопатията

Думата хомеопатия произлиза от гръцкото хомиус (όμοιος, hómoios), означаващо подобен и патос (πάθος, páthos) - страдащ. Хомеопатията е разработена от немския лекар Ханс-Кристиян Самуел Ханеман в края на 18 век. През 19 век този метод е бил още по-популярен от сега за сметка на традиционната медицина, като тогава цели 15% от американските лекари са били хомеопати.

Хомеопатията се базира на убеждението, че всеки човек притежава форма на енергия, наречена витална сила, която се характеризира със свойството да лекува тялото. Когато тази сила е нарушена или не се намира в равновесие, се развиват различните заболявания.

Принципи на хомеопатията

Целта на хомеопатията е да стимулира самолечението на тялото, като това обичайно става чрез приема на много малки количества от активното вещество, сериозно разредено и приготвено под формата на течност, таблетка или капсула. Те са съставени въз основата на две убеждения:

 • Лекуване на подобното с подобно (Simila similibus currentur). Когато някои растения, животински продукти или минерални вещества се приемат в нормални или големи количества от здрави хора, те причиняват появата на различни симптоми. Но когато се приемат в много по-ниски концентрации при болни хора, тези вещества теоретично могат да излекуват причинените симптоми.
 • Силно разредени концентрации. Според хомеопатията веществата лекуват заболяванията най-ефективно, когато те са силно разредени (обикновено това става в алкохолен разтвор или вода) до състояние, когато почти нищо не е останало от първоначалната субстанция.

Например при реактиевен артрит (възпаление на става) с розовочервен оток на кожата, лекарите-хомеопати могат да назначат пчелна отрова в изключително малки концентрации. Известно е, че ако човек го ухапе пчела се получава розовочервен оток на мястото на ухапване. Затова може да се каже, че пчелната отрова оказва върху човека ефект, подобен на симптомите на реактивен артрит.

Как се приготвят хомеопатичните лекарства

Хомеопатичните лекарства се произвеждат чрез разреждане във вода. След като в контролирани условия се приготви изходната субстанция за хомеопатичното лекарство - сок от съответната билка, химическа сол, лекарство, биологична субстанция, тя се разрежда серийно в разтвор от дестилирана вода и спирт. Обикновено се разрежда няколко пъти в съотношение 1:100, което се означава на флакона с буквите "СН", което означава "центезимал по Ханеман". Еднократното разреждане в съотношение 1:100 е 1CH. След това от 1CH се взема малко разтвор (обикновено една капка) и се разрежда още веднъж в с 99 части разтворител, т.е. в съотношение 1:100. Така се стига до разреждането 2CH. От 2CH се взема една част и се разрежда в 99 части разтворител - получава се 3СН, което е разреждане в съотношение 1:1 000 000.

По този начин продължават серийни разреждания, наричани на професионален език "титриране". Това титриране обикновено продължава до 30СН, но някои школи прилагат хомеопатични лекарства разредени по този начин 200, 1000 и повече пъти. След тези разреждания на практика няма никакви молекули от разтворената субстанция в лекарството. Поради това хомеопатите смятат, че лечебният ефект на разтвора се дължи на „паметта на водата”, която по-рано е била в досег с молекулите на активната субстанция.

В света на класическата медицина

Все още няма ясни доказателства в полза на ефектите от хомеопатия. Липсата на контролирани клинични проучвания, обхващащи голям брой хора за дълъг период от време, превръща сериозните твърдения, които отправя хомеопатията - в недоказуеми. Все пак съществуват

В света на конвенционалната (класическата) медицина хомеопатията определено е загубила позиции спрямо миналото. Американските регулаторни органи – Food and Drug Administration (FDA) не признават хомеопатичните лекарства; Европейското и американските кардиологични дружества не препоръчват никоя сърдечно-съдова болест да бъде лекувана хомеопатично.

Приложение на хомеопатията

Уместно е хомеопатията да се използва единствено в лечението на някои самоограничаващи се заболявания и то в комбинация с други утвърдени и регулирани лекарства.

 • Остра диария в детска възраст: Съществуват доказателства, че хомеопатичното лечение може да подобри храносмилането и да намали времетраенето на остро настъпилите диарични епизоди при деца.
 • Алергии: В лечението на сенна хрема хомеопатичните лекарства може да са също толкова ефективни колкото и конвенционалните в лицето на хистаминовия инхибитор кромолин содиум, показва едно единствено проучване. Друго пък предполага, че хомеопатичните препарати могат да имат благоприятно действия върху дишането през носа в случай на целогодишен алергичен ринит.
 • Настинка: Хомеопатичното лекарство осцилококцинум е било проучвано за евентуалните му ползи в борбата срещу настинката и грипа.
 • Болка: Хомеопатичните подходи за лечение на болка, включително артритна, показват добри резултати в няколко предварителни проучвания, но е все още твърде рано, за да се препоръчва като единствен подход.
 • Вертиго (световъртеж и замаяност): Хомеопатичните медикаменти имат подобна ефективност както конвенционалната терапия в лечението на вертиго, заключват няколко проучвания.

Какво твърдят критиците и какви са техните основни доводи

"Хомеопатията е лъженаука, ефектът от която в процеса на лечение е същият като от приемането на плацебо", твърди Бен Голдеркър, автор на статия, публикувана в брой на престижното научното списание Lancet.

Според автора, който привежда данни от 5 сериозни изследвания по отношение на хомеопатията, този най-популярен сред всички съвременни методи на алтернативна медицина води до “неочаквани странични резултати”. И те се свеждат до едно: ”не са открити значителни предимства в сравнение с плацебото”.

“Производството на хомеопатични средства е огромна индустрия, бизнес който носи голяма печалба”, пише Дейвид Колхун, професор по фармакология от Лондонския университетски колеж в мартенския брой на списание Nature. “И затова няма нищо удивително в това, че много хора са заинтересовани хомеопатията да получи статут, потвърден с университетски дипломи”.

Рискове и странични ефекти

Поради факта, че хомеопатичните лекарства съдържат малко или въобще никакви биологично активни молекули, малко вероятно е да си причинят каквито и да е странични действия. Все пак съществува риск да дадете парите си на вятъра без да има видим ефект от лечението. В някои случаи дори, доверявайки се единствено на хомеопатията, човек може да забави лечението си и да навреди на здравето си.

В крайна сметка хомеопатията продължава да съществува, защото нейните „лекарства” са на практика безвредни - не съдържат нищо. Тоест днес можем да гледаме на хомеопатията като на психотерапия. А препоръките на лекарите хомеопати за живот на чист въздух, диета, упражнения са определено полезни.

Използвана литература:

 • Сотир Марчев, 4xm.com
 • zdrave.bg
 • Homeopathy: An introduction, NIH
 • Evidence of clinical efficacy of homeopathy. A meta-analysis of clinical trials. HMRAG. Homeopathic Medicines Research Advisory Group. Eur J Clin Pharmacol. 2000 Apr;56(1):27-33. Cucherat M, Haugh MC, Gooch M, Boissel JP.Department of Clinical Pharmacology, Hospitals of Lyon and University Claude Bernard, France
 • Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet. 2005 Aug 27-Sep 2;366(9487):726-32. Shang A, Huwiler-Müntener K, Nartey L, Jüni P, Dörig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger M., Department of Social and Preventive Medicine, University of Berne, Berne, Switzerland.
 • Снимка: vitasamb2001
Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1 1 1 1 1 Оценка 5.00 (1 глас)

Подобни материали

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Коментари  

+3
Интересна статия и наистина все пак нещо по-научно и базирано на доказателства относно хомеопатия. Ако въведете в интернет думата "хомеопатия", ще видите колко много резултати излизат с хвалебствени слова за хомеопатията, защото това се харчи - продава.
Не че съм изцяло против този алтернативен подход, но все пак трябва да се представи и другата страна на монетата, както в тази статия.
0
Поредният несполучлив опит да се очерни името на хомеопатията!
Хомеопатията е цяла наука, която е излекувала милиони щастливци и въпреки това лекарите плюят по тях.
+2
Интересно, а щом е толкова гениална наука: къде са изследванията за хомеопатията или говорим на принципа - "една леля от улицата каза".
-3
Ама че глупост - просто си действат тези хапченца, а пък че някой не намерил обяснение - ми да го търси... По личен опит - действат и без предубеждения, пък и как да манипулираш едно бебе?
0
“Хомеопатията лекува по- голям процент от случаи, от който и да е било друг метод на лечение, и без съмнение е по-безопасна, по-икономична и най-завършената медицинска наука.”
Махатма Ганди
Не може милиони лекувани с хомеопатия да бъдат обявени за плацебо ефект,има обяснение на начина на действие на хомеопатията.Обърнете внимание колко хомеопатични фармацевтични фирми има на пазара и в България.Не може едно издание да публикува еднозначно статия против хомеопатията,до нея трябва да присъства и статия на хомеопат.Очаквам да видя такава статия в следващия ви брой.
+1
Факт е, че хомеопатията лекува и животни. Сигурно и при тях действа плацебо ефектът! Който гледа "Говорещият с кучета" по NatGio - ще чуе, че той често казва:" А сега заведете кучето на ветеринар - хомеопат." Това е наука, която работи независимо от тава дали лекуваният вярва или не вярва в това. А когато хомеопатията не помага - търсете причината в знанията на хомеопата, а не във възможностите на хомеопатията. Естествено, никой няма да си признае, че вината е у него. От тук идват разочарованията от лечението с хомеопатия, а те не са малко.
0
Всъщност освен плацебоефекти някой някъде доказал ли е действието на хомеопатичен продукт? Споделям това във връзка със скорошните опровержения относно хомеопатичните "заместители " на инсулин и GH :)
Изобщо когато става въпрос за измерими повлиявания хомеопатията прави ли нещо?
Ако е възможно без "ЕДНО СКОРОШНО ИЗСЛЕДВАНЕ ПУБЛИКУВАНО В МЕЖДУНАРОДЕН ЖУРНАЛ ПО МЕДИЦИНА"
И обърнете внимание моля ви на следния анегдот:
ЗА КОЛКО ЖРЕМЕ ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАМ ОТ ГРИП С ОСЦИЛОКОПЦИУМ?-ЗА 14 ДНИ А БЕЗ?-ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ :) :) :)