Що е то здравословен начин на живот?

Здравословен начин на живот и има ли почва у нас?

zdravosloven nachin na jivot

Живеем ли здравословно? Дори и да спазваме последния писък на уелнес културата, все още чувстваме, че нещо ни липсва. Замърсените газове, които дишаме, хлорираната вода, която пием, пестицидите, консервантите и хранителни добавки в храната ни и още куп хиляди неща - всички те вредят на нашето здраве.

И ако в този ред на мисли се задълбочим все повече ще установим, че животът сам по себе си ни убива. Да дадем пример с кислорода - най-ценният химичен елемент, без който животът би бил немислим, но именно той е главният виновник за процесите на стареене и канцерогенеза.

Факт е, че ние не можем да се откъснем изцяло от вредните фактори, да променим изцяло средата, в която живеем, и дори да успеем ще се отзовем в отшелничество на самотен връх в хималаите.

Връзката: здраве и здравословен начин на живот

Далеч по-компетентни хора от нас, специалистите от Световната здравна огранизация (СЗО), са извели четири фактора, определящи състоянието на нашето здраве:

 • Състоянието на околната среда
 • Начинът на живот
 • Индивидуалните генетични особености
 • Здравното обслужване на населението

Решаващо значение от тях имат първите два фактора. Състоянието на околната среда обаче е свързано с глобални икономически и екологични проблеми, които ние трудно бихме повлияли. Ето защо единственият фактор, който можем напълно да контролираме или поне се заблуждаваме, че можем, е начинът ни на живот.

Мащабни проучвания на американски експерти доказват, че огромно значение за дълголетието и поддържане на доброто качество на живот имат следните 7 "златни" правила, характеризиращи здравословния начин на живот:

 1. Редовен 7-8 часов качествен сън за денонощие.
 2. Здравословно хранене с максимално разнообразие на хранителни продукти, без прехранване.
 3. Ежедневна закуска.
 4. Поддържане на нормална телесна маса.
 5. Пълно въздържане от тютюнопушене и наркотични вещества.
 6. Избягване злоупотребата с алкохол и медикаменти.
 7. Оптимална двигателна активност, най-добре съчетана със закалителни процедури.

При прочитането на тези правила навярно ни прави впечатление, че три от изброените елементи на здравословния начин на живот са свързани с правилното и балансирано хранене. Това не е случайно, тъй като ежедневната закуска и поддържането на оптимална телесна маса са равнопоставени на останалите правила, въпреки че на пръв поглед изглеждат частен случай на здравословното хранене.

Режим на живот

В биологичния си цикъл човек ежедневно включва редуване на сън, работа, почивка, хранене и други дейности в определена последователност и ритъм, които определят нашия режим на живот. Ако тези дейности се повтарят ежедневно в един и същ ритъм, се изгражда жизнен динамичен стериотип.

Това ще рече, че ние си изграждаме една система от условно-рефлекторни връзки за най-оптимално извършване на тези дейности при минимум разход на усилия от страна на нервната и двигателната система. С други думи: нашият организъм се наглася към един ритъм на живот, с което се избягва състоянията на дистрес и нервна умора.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1 1 1 1 1 Оценка 5.00 (1 глас)

Подобни материали

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Коментари  

0
Много правилни разсъждения. Радвам се, че има повече хора като вас.
Бъдете здрави и пишете :-), а ние ще следим
0
Здравословният начин на живот е правилният начин на живот със сигурност. Това го казвам понеже вчера навърших 35 години и да чукам на дърво съм в отлична кондиция благодарение на хранене, спорт, социални комуникации и по-малко стоене пред ПЦ-то и повеже движение.
Споменах ли повече движение. :-)))
Със здраве и продължавайте с хубавите публикации.
0
Съгласен съм с четирите фактора на СЗО, но 7-те златни правила са ми малко. Е, ако имаме предвид само физиологичното здраве, може би са достатъчни, но човекът не е само организъм.
С още една концепция за здравословен начин на живот (в развитие) можете да се запознаете тук: http://health-yobol.net